(Tønsbergs Blad)

(Østlandsposten) Stortingspolitiker Lene Westgaard-Halle fra Larvik fikk en hektisk dag på Twitter lørdag. Da deltok hun i en temperamentsfull meningsutveksling om Viggo Kristiansen.

Det var TV 2 som først omtalte dette.

Bakgrunnen er som følger:

Etter at riksadvokaten fredag 21. oktober innstilte på frifinnelse av Viggo Kristiansen (43), som i februar 2002 ble dømt for voldtekt og drap på to små jenter i Baneheia i Kristiansand i mai 2000, har reaksjonene vært mange.

Blant annet har det vært rettet fokus på alt som Kristiansen har gått glipp av i livet, siden han ble dømt til forvaring og har vært innsatt fram til 2021.

Tuva Moflag, stortingspolitiker fra Ap, skrev en melding på Twitter om at hun og Kristiansen er like gamle, og hvordan livet har artet seg svært forskjellig for de to.

Westgaard-Halle, som har representert Høyre på Stortinget siden 2017, meldte seg (sammen med mange andre) på i debatten på Twitter.

Har ingen planer om å tape konkurransen: – Min drøm er at en riking fra Vestfold ringer.

Sliter med sympatien

Ifølge TV 2 mener Westgaard-Halle at Moflag og Kristiansen ikke kan sammenlignes på noen måte, og hun påpeker at Kristiansen også er dømt for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente over flere år.

Westgaard Halle skrev at hun sliter med alle tweetene om hans tapte muligheter, og fortsetter:

– Jeg er ikke større enn at jeg syns han er et forferdelig menneske. Det går an å mene det samtidig som man mener at justismordet er forferdelig, for det er det.

Dit pepperen gror

Politikeren fra Larvik er selv mor til en liten jente, og skriver at hun ikke klarer å føle med Kristiansen.

– Justismordet er forferdelig. Men ønsker likevel fyren dit pepperen gror, på lik linje med alle andre pedofile.

Westgaard-Halle møtte klar kritikk fra ledelsen i eget parti, og lørdag kveld ble det klart at hun hadde slettet kommentarene.

TV 2 skriver at slettingen skjedde etter at de tok kontakt med Høyre.

Høyres 1. nestleder, Henrik Asheim, er kritisk til Twitter-meldingen, og sier til TV 2:

– Det er ikke politikere og lovgiveres oppgave å blande seg i spørsmål om skyld og rett.

Nestlederen forteller at Høyre forholder seg til Riksadvokatens konklusjon i saken.

Gikk for langt

Westgaard Halle slettet altså flere av meldingene sine, men denne ligger ute:

– Til info: sletter tweetene mine under posten til Tuva her, tar til meg kritikken jeg fikk og skjønner at jeg gikk for langt. Man lærer så lenge man lever.

Stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson (Rødt) deltok også i debatten. Han reagerer på Høyre-politikerens kommentarer.

– Jeg synes ikke hennes holdning i denne saken er så bra, sier han til TV 2.

Kristjánsson har forståelse for at hun ønsker pedofile «dit pepperen gror».

– Jeg òg gjør jo det, alle gjør jo det. Men det er en type øye for øye tann for tann, som gjør seg bedre i Det gamle testamente enn i Norge i 2022.

– Men når du sier alle tenker det samme, er det ikke da greit å si det?

– Alt er lov å si, men det er dumt sagt likevel. På en dag som denne, er det viktig at de som representerer den norske staten, kanskje mest av alt, burde vise ydmykhet til det store overgrepet som har skjedd med Viggo Kristiansen, sier Kristjánsson.

ØP har tatt kontakt med Lene Westgaard-Halle i forbindelse med denne saken, men hun ønsker ikke å gi en kommentar til avisa.