Vil ha flere til å bruke nødnettet

FØRSTE SAMTALE: Her mottar Thomas Nordby på Sandefjord brannstasjon den første oppringningen i det nye nettet.

FØRSTE SAMTALE: Her mottar Thomas Nordby på Sandefjord brannstasjon den første oppringningen i det nye nettet. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

I dag er brannvesenet, politiet og ambulansetjenestene brukere av nødnettet. I Vestfold håper man nå flere vil koble seg på.

DEL

(Tønsbergs Blad) Sammen med Sogn og Fjordane er Vestfold valgt som pilotfylke der man ønsker å koble på flere brukere av det lukkede nødnettet.

Til nå er det nødetatene som har kunnet benytte nødnettet i tillegg til Sivilforsvar og enkelte frivillige organisasjoner som har et nød- og beredskapsansvar.

– Styrker samhandlingen

Onsdag er en rekke organisasjoner, etater, vektere, kommuner og andre offentlige funksjoner invitert til det som Fylkesmannen håper skal bli et viktig steg videre på veien mot et tryggere Vestfold.

Dette er nødnett

Nødnett er et digitalt samband for politi, brannvesen, helsetjenesten og andre viktige samfunnsfunksjoner. Med nødnettet får aktørene et robust, avlytningssikret kommunikasjonsnett med god dekning og talekvalitet.

Alle som skal bruke dette nettet må ha egne, godkjente nødnettradioer. Disse settes opp slik at mange kan snakke sammen i talegrupper, der alle får de samme meldingene. Ingen andre enn de som er gitt tilgang til de enkelte talegruppene skal kunne høre hva som blir sagt.

Talegruppene kan settes sammen etter behov slik at politi, helse og brann kan jobbe sammen, eksempelvis ved en større ulykke. Radioene kan også sende og motta tekstmeldinger og brukes til å utveksle mindre datamengder.

Kilde: Direktoratet for nødkommunikasjon

– Vi håper at dersom flere er med, styrker det vår evne til samhandling. Det er viktig at vi etablerer en felles situasjonsforståelse. Vi håper at nye brukere på nødnettet vil bidra til dette. Her er det talekommunikasjon det er snakk om. Et eksempel kan være at man lytter på sambandet på vei til en hendelse. Når alle hører det samme, får man i større grad en felles situasjonsforståelse. Det sier Jan Helge Kaiser. Han er fylkesberedskapssjef hos Fylkesmannen i Vestfold.

Det var i 2014 at brannvesenet og politiet gikk over til nødnettet. AMK (ambulanse) gikk over fra åpent nett til nødnettet i 2015.

Nye bransjer får tilbud

Kaiser ser for seg at eksempler på nye aktuelle brukere av nødnettet kan være aktører som samarbeider tett med nødetatene, det kan være vekterbransjen, det kan være veivesen og enkelte av deres underentreprenører. På kommunalt nivå kan det være hjemmetjeneste, teknisk etat, landbrukskontor og det kan være skjærgårdstjenester. For å nevne noe.

– Vi har invitert bredt for å lodde stemningen. Vi håper mange vil komme og jeg er spent på hvordan dette blir mottatt. Allerede nå har vi fått positive tilbakemeldinger, sier han.

I pilotprosjektet ligger det an til at det blir gjort tilgjengelig nødnettradioer.

– Jeg vil anta at forsøket vil vare ut 2017. Det er flere ting som skal på plass, blant annet opplæring, sier Kaiser.

Dermed kan et være duket for at nye grupper kan benytte det avlyttingssikre nettet.

Politiet i Vestfold tok onsdag i bruk sitt nye nødnett.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken