Gir grønt lys for sankthansbål, men husk på dette ...

TRADISJON: Brannvesenet vil at alle skal ha en trivelig sankthansfeiring. Men de minner om noen viktige huskeregler i forbindelse med tenning av sankthansbål.

TRADISJON: Brannvesenet vil at alle skal ha en trivelig sankthansfeiring. Men de minner om noen viktige huskeregler i forbindelse med tenning av sankthansbål. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

De tre brannsjefene i Vestfold vurderer brannfaren i terrenget som normal for årstiden, men det er ikke helt fritt fram å tenne sankthansbål.

DEL

NEDERST I SAKEN KAN DU REGISTERE DITT ARRANGEMENT

(Tønsbergs Blad) Det er uansett forbudt i eller nær skogen, melder Vestfold interkommunale brannvesen i en pressemelding. Sankthansbål er tillatt ved tilrettelagte bålplasser i strandkanten langs vestfoldkysten, de stedene det ikke kan føre til ukontrollert brann.

– Følger man disse rådene medfører ikke sankthansbålene langs kysten noen stor brannfare slik forholdene er nå, sier de tre brannsjefene Arve Stokkan i Larvik, Carl F Jacobsen i Sandefjord og Per Olav Pettersen i Vestfold interkommunale brannvesen som dekker kommunene Færder, Tønsberg, Horten, Re og Holmestrand i en felles uttalelse.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen)

Brannsjefenes 10 forutsetninger for å tenne sankthansbål

  • Den som tenner bålet bærer hele ansvaret, og skal ha grunneiers tillatelse.
  • Slokkemidler som vannslange/bøtter skal være i umiddelbar nærhet.   
  • Vindretning og styrke må vurderes, vær obs på gnistregn.
  • Ha god avstand til bygninger, vegetasjon og annet som kan ta fyr.   
  • Ikke bygg bålet for stort.
  • Det er forbudt å brenne bål på svaberg.
  • Miljøfarlige og forurensende materialer er det ikke tillatt å brenne.
  • Når bålet forlates skal det være fullstendig slokt.
  • Kommer bålet ut av kontroll ringer du nødtelefon 110.
  • Etter sankthansfeiringen tar VIB for gitt at det ryddes opp.

Krav til aktsomhet

■ Enhver har plikt til å vise aktsomhet slik at brann forebygges. Det gjelder alle, hele tiden og over alt, inne som ute.

Generelt forbud i skogen

■ Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark. Det er hovedregelen, men forskriften åpner for at du kan gjøre opp ild der du garantert ikke forårsaker ukontrollert brann.

De tre brannsjefene sier videre:

– Gjennom årenes løp er det tent tusenvis av sankthansbål, i mer eller mindre organiserte former i Vestfold, uten at det har medført alvorlige hendelser. Vi anerkjenner innbyggernes kompetanse og at de tar ansvaret, samt brannsikkerheten på alvor. Vi ønsker at det fortsetter slik og at ingen tar unødig risiko og tenner bål der det kan starte en større brann.

Det er forbudt å brenne avfall og søppel året rundt. Brannsjefene advarer de som mener sankthansbålet kan bestå av søppel og alt annet enn rene materialer.

– Det er miljøforurensning. Slike sankthansbål har vært til pest og plage for naboer og andre berørte, og dermed har brannvesenet rykket ut og slukket, står det i pressemeldingen.

– Sjekk om det er lokale forskrifter i den kommunen du tenker deg å gjøre opp åpen ild, legger brannsjefene i sju av Vestfolds ni kommuner.

Vanligvis skal bålbrenning, der det er tillatt, meldes på forhånd til 110-sentralen, slik at unødige utrykninger unngås. Sankthanshelgen vil det være så mange bål langs kysten at det ikke har noen operativ hensikt at de innmeldes 110-sentralen.

Derfor registrerer ikke 110-sentralen bålbrenning i forbindelse med årets feiring i perioden fredag 21. juni til og med søndag 23. juni.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.