Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Hør bare:
Telemark utgjør litt over 87 prosent av det sammenslåtte fylket. Vi snakker om et areal på 15.296 kvadratkilometer. Mot Vestfolds 2.225 kvadratkilometer. Man kan gjerne replisere med at Vestfold har 252.000 innbyggere mot våre 173 000, men det betyr bare at vi har enda mer landareal i snitt pr. innbygger. Så Stor-Telemark er det, enten de snur sånn eller slik på det.
Men vi er romslige mennesker, så vi kan godt akseptere at fylket, i en overgangsfase, kan kalles både Vestfold og Telemark, før vi, ganske sikkert, er tilbake til Telemark om ikke altfor lenge. Folk er jo smarte, når de får litt tid på seg.
Allerede fra 1500-tallet var navnet Telemark i bruk. Og før det, rent norrønt, kom navnet fra Þilamark. Det var etter folket som levde i øvre deler av fylket, helt tilbake til folkevandringstiden og vikingtiden. Fra år 2-300 og framover.
LES OGSÅ: Vestfold og Telemark: Barnet som ikke er kjært nok
Stor-Telemark består altså av 23 kommuner, mot våre 18 (som ble 17 ved nyttår) – fra før. Her er alle sammen, med våre nye kommuner først:
Holmestrand
Horten
Tønsberg
Færder
Sandefjord
Larvik
Siljan
Porsgrunn
Skien
Bamble
Kragerø
Drangedal
Nome
Midt-Telemark
Notodden
Hjartdal
Tinn
Vinje
Tokke
Seljord
Kviteseid
Nissedal
Fyresdal
Det er selvfølgelig litt fleip knyttet til dette. Men på sikt mener jeg at det fornuftige navnet på det tvangssammenslåtte fylket bør være Telemark. Det tar sikkert litt tid før man innser det, men Vestfold forsvinner ikke av den grunn. Språkrådet har for lengst understreket at Vestfold fortsatt er et geografisk navn og område, helt uavhengig av at regjeringen har tvunget fylkene sammen.
Ordet Vestfold skal for øvrig komme fra danskekongene, de hadde visst mange på den tiden, Harald og Reginfred, som var sønnene til kong Godfred av Danmark. De reiste til Norge og til Westarfoldam for å slå ned et opprør. Dermed altså Vestfold. Siden var fylket en del av Akershus stiftamt. I 1662 skilte man ut en del i sør, Brunla amt. Som igjen ble Laurvigens Grevskab i 1671.
LES OGSÅ: Vestfold er historie - velkommen til Vestfold og Telemark
I 1673 endret man Tønsberg amt til Griffenfeldt Grevskab, og senere, i 1678, til Jarlsberg Grevskab. Før man sluttet med slikt tull som adel, grever etc. i 1821. Og navnet Vestfold kom fra 1919, og har altså ikke mer enn 101 år på baken. Men Vestfold har altså gamle, dype og stolte tradisjoner. Både med vikingskip, med hvalfangst – og mye annet. Så det er absolutt ingen grunn til å snakke ned Vestfold.
Vi er regelrett stolte, vi nå, over at de er blitt med i – ehm – Stor-Telemark.