(Tønsbergs Blad)

Forfatteren Karin Bang Brynildsen døde søndag kveld. Hun ble 88 år gammel.

Karin Bang Brynildsen ble født den 3. desember i 1928 i Oslo. Hun tilbrakte alle sine somre som barn på Veierland, hennes far var en av de første som kjøpte seg sommersted på Veierland. Karin Bang Brynildsen flyttet permanent til Veierland på 1960-tallet, og ti år senere kjøpte hun og ektemannen Aasmund Brynildsen skipperhuset der hun hadde tilbrakt sine barndoms somre.

– Da kom hun «hjem», forteller hennes sønn Anders Brynildsen.

Variert forfatterskap

Sønnen minnes moren som en sterk og selvstendig kvinne med mye humor, og en sterk kjærlighet til øya utenfor Nøtterøy.

– Det var basen hennes. Og som forfatter skrev hun en kjærlighetserklæring til øya gjennom de to Jutøy-romanene, sier sønnen.

Som forfatter skrev hun nitten romaner under eget navn. Brynildsen utga også to kriminalromaner under psevdonymet Fanny Siwers. Hun har også skrevet lyrikk og barnebøker og oversatt en rekke romaner fra blant annet engelsk, fransk og svensk.

Hun ble særlig kjent for norske lesere gjennom sine historiske romaner utgitt på 1970- og 80-tallet, som trilogien «Arv og gjeld» og de nevnte Jutøy-romanene.

Tønsbergs Blads litteraturmedarbeider Finn Stenstad sier en markant forfatter fra det skarpskodde litterære miljøet i Vestfold nå er borte. 

– Bokvenner og kritikere som kjente til Karin Bangs forfatterskap, ble forbløffet da hun i 2013, høyst overraskende, ga oss en ny roman. Hun var da blitt 85 år, men viste at det litterære grepet så absolutt ikke hadde forsvunnet. Romanen kalte hun «Familien på Gidske», som etter min mening var en elegant pastisj, en etterligning av en klassiker i norsk litteratur, sier Stenstad.

Både by og landsbygd, sjøliv og bygdeliv og mannskultur og kvinnekultur har stått sentralt i hennes forfatterskap. Sønnen Anders forteller at moren gjorde opprør mot sin borgerlige oppvekst i Oslo.

– Hun ble inspirert av den store klassiske litteraturen fra forfattere som Charles Dickens, Johan Falkberget og Alexander Kielland. Og hun hadde en forkjærlighet for Bibelen. Hun representerte den milde og tvilende kristendommen, sier Anders, som karakteriserer moren som en kulturkristen.

Som forfatter var Karin Bang Brynildsen sterkt influert av det maritime.

– Det speiles i mange av bøkene hennes. Og det at skipperhuset hun bodde i på Veierland var det tidligere hjemmet til Gustav Davidsen, en førstestyrmann for Svend Foyn, var noe hun satte pris på. Vi vokste nærmest opp med Davidsen, sier Anders Brynildsen.

Brente opp kulturprisen

Det var mange som fant et hjem i det gamle skipperhuset ved ferjekaia på Veierland.

– Hun var der alltid for familien, men også for veldig mange andre. Huset vårt var alltid åpent og det var fullt av ungdommer der. Mor har jo faktisk «overtatt» mange av våre venner. En av hennes mange styrker var den gode samtalen, enten det dreide seg om historie, litteratur eller mellommenneskelige relasjoner. Hun hadde en enorm allmennkunnskap, sier sønnen.

Og at Veierland var en viktig base i livet hennes, kom til syne under den opprivende debatten om boplikt på øya i 2012. Karin var en sterk forkjemper for boplikt, og da Nøtterøy kommune 19. juni 2012 avskaffet boplikten på Veierland, svarte forfatteren med å brenne Nøtterøy kommunes kulturpris på sankthansbålet. Prisen fikk hun i 1975.

– Veierland var viktig for henne, og det smertet henne å se øya gå i oppløsning som bofellesskap, sier Anders Brynildsen.

LES OGSÅ: Kastet kulturprisen på bålet

Karin bodde på Veierland fram til for halvannet år siden. Da flyttet hun inn til en omsorgsbolig på Sjølyst på Nøtterøy. De siste ukene tilbrakte hun på Villa Smidsrød.

– Hun var mer eller mindre klar til det siste. Søndag kveld sovnet hun til at min søster sang fra Joan Baez Songbook for henne, og våknet ikke i igjen.

Gravlegges på Veierland

Karin Bang Brynildsen var gift med Tjøme-forfatteren Aasmund Brynildsen fram til hans død i 1974. I 1979 ble hun samboer med forfatteren Sigbjørn Hølmebakk. Han døde i 1981.

Karin og Aasmund fikk fire barn sammen. I tillegg hadde Aasmund en sønn fra et tidligere forhold, også han kalte Karin for mor.

Hun etterlater seg i tillegg ti barnebarn og to oldebarn.

Karin Bang Brynildsen skal gravlegges på kirkegården på Veierland.

– Hun gravlegges ved siden av far, sier sønnen Anders.