Tidenes varmeste maimåned, i dag var den varmeste dagen

Det har vært skikkelig feriestemning med strålende sol og høy temperatur hele maimåned.

Det har vært skikkelig feriestemning med strålende sol og høy temperatur hele maimåned. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Med 28,7 grader på Kilen står denne lørdagen som den varmeste dagen til nå i år. Og det i den varmeste maimåneden som er registrert.

DEL

(Tønsbergs Blad) Meteorolog Hanne Beate Skattum ved Meteorologisk institutt tar for seg tallene som automatisk blir rapportert inn fra målestasjonene i Vestfold.

– Skal vi se. I dag var det 28,7 varmegrader på Kilen. Vestskogen hadde 28,6 grader. Varmest i Vestfold var det på Galleberg i Sande med 28,9 grader.

Tallene fyrer bare opp under en statistikk som kan ende med at årets maimåned går inn i bøkene som den varmeste siden målingene startet.

Men de fyrer også opp under den voldsomme risikoen for skogbrann.

For spesielt interesserte sjekker meteorolog Skattum også Færder fyr. Og sannelig, i det året temperaturmålingene startet der – det var i 1889 – endte middeltemperaturen for mai lik som den har vært til nå: 14 varmegrader akkurat.

– Men jeg stoler kanskje ikke heeelt på målingene fra 1889, sier hun.

LES OGSÅ: Ser ingen ende på sommerheten

(Saken fortsetter etter bildet)

Denne lørdagen er den varmeste dagen hittil i 2018, i den varmeste maimåneden som er registrert. Det betyr finvær - men også fare for skogbrann.

Denne lørdagen er den varmeste dagen hittil i 2018, i den varmeste maimåneden som er registrert. Det betyr finvær - men også fare for skogbrann. Foto:

Vi må 26 år tilbake i tid

Tallene fra 1992 fester hun lit til. Det er nemlig året med en maimåned som ligger nærmest årets. Da ble middeltemperaturen i Melsomvik målt til 13,2 grader.

– Da sammenligner vi med målinger tilbake til 1959, forteller Hanne Beate Skattum.

– Flere fra Tjøme og Nøtterøy rapporterer på sine Facebook-sider at temperaturen har passert 30 grader der de bor. Kan det stemme, eller skyldes det bare gamle, dårlige termometre?

– Jeg kan lite om termometre. Jeg tror de kan være ganske pålitelige. Men vi har strenge regler for hvordan temperaturen skal måles. Termometeret må stå i en boks med tilstrekkelig luft rundt seg, og boksen må stå i en viss avstand fra andre gjenstander som kan påvirke temperaturen. Vanlige termometre kan fort bli påvirket av hvor de er plassert. Termometre som står med bare noen meters avstand kan vise svært ulik temperatur.

– I morgen, da? Blir det like fint og varmt?

– Ja. Været blir som i dag, lettskyet, pent og varmt.

– Men så?

– Utover i uka er det fare for bygevær. Mer skyer fra mandag kan senke temperaturen. Ikke mye, kanskje et par grader. De varmeste dagene har vi nok i dag og i morgen, sier meteorolog Hanne Beate Skattum.

LES OGSÅ: Hopp i havet, for en varmerekord!

LES OGSÅ: Varmen fortsetter: – Nå blir det sommerstemning i vannet også

Artikkeltags