Gå til sidens hovedinnhold

Har du ikke skiftet til vinterdekk? Til helga bør du kanskje benytte sjansen

Artikkelen er over 3 år gammel

Det første snøfallet kommer ofte som et sjokk på mange bileiere, som enten kjører ut eller står i kø for å få byttet til vinterdekk.

(Østlands-Posten)

Nå er det ikke meldt snø kommende uke, men de første prognosene fra yr.no tyder på at det kan være lurt å sette av en time eller to til å bytte til vinterdekk i løpet av denne uka.

I indre deler av Vestfold har kuldegradene for lengst inntatt fylket vårt, og Lardal og Hof har for eksempel hatt temperaturer under null i henholdsvis 12 og 19 av de siste 30 døgnene.

Men fra mandag til torsdag i neste uke er det meldt om nullføre, også litt under, hver morgen også i kystnære deler av Vestfold, og det betyr stor fare for glatte veier, slik været er nå med litt fuktighet og skiftende forhold. Pass ekstra på hvis det er tåke og dis.

Derfor bør du som ennå ikke har skiftet til vinterdekk, og som kanskje litt for ofte står som der på trappa om morgenen den dagen det har snødd, med den å, nei-følelsen, dette har jeg jo tenkt på i flere dager. Sammen med mange andre.

En ting er imidlertid klinkende klart fra politiet: Føreren av bilen har det fulle og hele ansvar for den at riktig skodd.

LES OGSÅ: – Jeg ble forbikjørt i en voldsom fart og er skremt over folks holdninger til sikkerhet

 

Er sju grader grensa?

Mens mange mener at de som har piggfrie vinterdekk kan skifte i god tid før vinteren kommer, og helst når temperaturene går under sju varmegrader, er det andre som mener at du ikke skal bytte ut sommerdekkene før det enda kaldere, og ikke minst stabilt.

Statens veivesen har i flere år anbefalt den første løsningen, sammen med flere billeverandører, blant annet Volkswagen, som skriver at det er hensiktsmessig å skifte både vår og høst, når temperaturene er stabile henholdsvis over og under sju grader.

Jan Ivar Engebretsen i NAF har i flere år anbefalt at mange bør vente med å skifte til vinterdekk hvis det er mange varmegrader – hvis de har gode sommerdekk:

– Vinterdekk, enten de er piggfrie eller ikke, er laget for kuldegrader og har med sin gummiblanding spesielt dårlige gripeegenskaper på våt asfalt i kombinasjon med varmegrader, sa Engebretsen.

LES OGSÅ: Gjør du denne tabben, kan du slite ut piggdekkene på to vintre

Lengre bremsevei på våt veibane

Ekspertene er imidlertid enige om at uansett hva slags dekk du har på bilen, må du være ekstra påpasselig og kjøre etter forholdene – spesielt når det er mye vann i veibanen, slik det har vært på E18 mellom Kopstad og Helland ved flere tilfeller.

LES OGSÅ: På denne delen av E18 har mange biler snurret rundt – nå har veivesenet funnet grunnen

Hvis du har skiftet til vinterdekk understreker NAF at du må være klar over at du har 10,5 meter lengre bremsestrekning i 80 km/t, hvis det er seks varmegrader.

Og hvis du fortsatt kjører rundt på sommerdekk, ska du vite at du kanskje har for lite mønsterdybde i forhold til minstekravene for vinterdekk som er 3 mm.

Hvis du ikke kjører så mye hver vintersesong, vet du forresten hvor gamle dekk du har på bilen? Spesielt på vinterdekk er det viktig at gummien ikke blir for gammel og hard, hvis den skal beholde sin gripeevne.

Derfor bør du sjekke når dekkene dine, du finner en firesifret kode på siden som angir hvilken uke og hvilket år. 4514 forteller at det er produsert i uke 45 i 2014.

LES OGSÅ: Legger du dekkene dine utenfor garasjen når du skal bytte dem? Da må du passe deg for disse

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.