(Tønsbergs Blad)

Styrtregnet har skapt trøbbel for boligeiere flere steder på Nøtterøy. Mannskap fra Vestfold interkommunale brannvesen (VIB) har rykket ut til blant annet Tolvsrød, Skallevold, Torød, Årøysund, Herstad og Borgheim for å hjelpe huseiere som har fått vann i kjelleren.

Litt etter klokka 16.00 melder brannvesenet at de fortsatt ringes ned av fortvilte huseiere. Da hadde mannskapene nettopp har vært på Tolvsrød og tømt en kjeller for vann.

– Det sto 30 centimeter med vann. Trolig er det en sandfangskum som har gått full ut mot kommunalt avløpsnett. Vannet kom da opp av to sluk i kjelleren på den eldre eneboligen, forteller brannmester Kenneth Stensrud

Dobbel uflaks

Ved 16.30-tiden var han og kollegaene på vei til en uheldig huseier på Skallevold.

– Et firma har bistått en huseier med vann i kjelleren, men nå stiger vannet igjen og de trenger pumpekapasitet, så vi er på vei dit med pumpe, forteller brannmesteren.

Mye å gjøre

Oppdragene har stått i kø for brannvesenet denne mandagen. Blant annet har regnværet gjort at vann har kommet opp av sluket i to boliger på Herstad og Torød.

– Vi har satt i gang pumping og beboer har vært og kjøpt pumper selv. Begge steder er det overvann som kommer opp av sluket, uttalte underbrannmester Petter Olsen på VIBs Facebook-side ved 10.00-tiden.

Brannvesenet oppfordrer folk til å følge med på om man er utsatt for vanninntrenging.

– Bakken er mettet og vannet finner nye veier, skriver de.

LES OGSÅ: På tampen av byggeprosjektet slo tyvene til: – Stjal svært kostbart verktøy

Mannskapene har også vært i Årøysund og i et hus på Borgheim, hvor vedkubber fløt rundt i kjelleren.

(Saken fortsetter under bildet)

Kan ikke alltid hjelpe

Ved 12.15-tiden opplyser VIB at pågangen er stor.

– Vi forsøker å hjelpe, men må prioritere. Gjør alt du kan selv. Må du eventuelt ha bistand av brannvesenet ringer du servicetelefon 33314110. Da kommer du til Sør-Øst 110, som vurderer og varsler brannvesenet.

Om man har fått vann i kjelleren, får ikke brannvesenet gjort en innsats før tilsiget stopper.

– Vi kan heller ikke gjøre innsats om det er kloakk i kjelleren. Vi må også ta hensyn slik at vannet vi pumper ut ikke ender i kjelleren til naboen.

Dette bør du gjøre

Brannvesenet lister opp flere gode råd, om du skulle være så uheldig å få vann i kjelleren:

■ All elektrisk strøm i de oversvømte lokalene og rommene kobles ut. Pass imidlertid på at ikke eventuelle drenerings- eller lensepumper stanser.

■ Flytt om mulig gjenstander og inventar opp på trygg grunn.

■ Skaff hjelp med drenerings- eller lensepumper.

■ Vær nøye med hygienen etter kontakt med avløpsvann som har trengt inn.

■ Ring forsikringsselskapet.

■ Skaff hjelp med skadebegrensning og uttørking av rommene (forsikringsselskapene bistår med slik kontakt/dekkes som del av skaden).

■ Meld oversvømmelsen til kommunen/VA-etaten.

Mer regn i vente

Uken startet med styrtregn i vårt distrikt, og ifølge meteorologen kan vi vente oss mer regn de neste dagene.

– Det kommer en ny runde med byger tirsdag, forteller meteorolog Elin Tronvoll til tb.no. Mer om hvordan været skal bli de neste dagene kan du lese i saken under.