Noen minutter over klokka seks onsdag kveld reiste Rolf Ekenes (varamedlem til kommunestyret) seg fra sin tilhørerplass og avbrøt ordfører Jon Sanness Andersen (Ap).

Med bestemte skritt gikk KrF-politikeren mot talerstolen og «kuppet» kommunestyremøtet som akkurat var blitt klubbet i gang på Tinghaug.

Mange i salen lo godt av opptrinnet nesten fra første sekund. Noen hadde hvisket dem i øret hva som kom.

Hovedpersonen selv, 90-årsjubilant Unni Hanson, så ikke ut til å forstå hva som var i emning. Men - det skulle hun snart finne ut.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Alle de teite sakene

Opptrinnet var arrangert til ære for Frp-veteranen, som rundet 90 år 3. november og som fortsatt er aktiv som bare det i kommunepolitikken, blant annet med fast plass i kommunestyret.

Ekenes fortsatte sitt rollespill:

- Skal du liksom bare starte på sakslista med alle de teite sakene som om alt dette dillet og dallet vi krangler om hele tida liksom er så veldig viktig!? Det er jo ting som er mye viktigere! sa han til Sanness Andersen.

Ordføreren prøvde, som seg hør og bør, å protestere og ga uttrykk for at det ikke tok seg bra ut å avbryte et kommunestyremøte som ble overført direkte på nettet og greier, men Ekenes ga seg ikke.

(artikkelen fortsetter under bildet)


Norges eldste

Sanness Andersen og Rolf Ekenes hadde naturligvis på forhånd blitt enige om slagplanen for å hedre Norges eldste kommunestyrepolitiker, og etter en liten verbal skuddveksling, holdt ordføreren tyst og lot Ekenes framføre sin planlagte Unni-hyllest fra talerstolen.

Den var av det uhøytidelige slaget, for å si det pent.

Ekenes tok for seg temaet eldre folkevalgte ved å beskrive hvordan noen «skinnfiller og hardhauser som til og med har bikket 70», fortsatt driver og maser og bråker i politikken.

- Så har du faktisk også noen få gærninger som ikke gir seg på tørre møkka - selv etter fylte 80! Du har noen hønngamle diktatorer i sære bananregimer - eller for den del presidenter i noen av de mektigste land vi har her i verden, flere av dem blir jo godt over 80 før de gir seg. Ja, selv paven - den gamle kriger - selv han har begynt å telle på knappene i kjolen sin i en alder av snart 86.

(artikkelen fortsetter under bildet)


- Nå passer du deg!

På dette tidspunktet hadde nok Unni Hanson innsett at kommunestyrekuppet dreide seg om - nettopp, henne.

Og Ekenes nærmet seg klimaks, stadig med stor innlevelse og tydelig stemme:

- Men, folkens! I vårt fagre Færder finnes det et seigt gammelt skinn som går de alle en høy gang! (Her nådde latterbrølene i salen et nytt nivå, journ. anm.) Og hvem er det jeg snakker om, ærede forsamling - hvem snakker jeg om? Jo, jeg snakker om henne om hvem ingen ringere enn Ibsen har diktet slik: Der bodde ei underlig gråsprengt ei, på det ytterste Nøtterø. Hun gjorde visst mange mennesker vel, både på land og sjø!

Da syntes Unni det var på tide å ta ordet:

- Nå passer du deg!

- Ildsprutende drage

Men Ekenes var ikke helt ferdig:

- Jeg snakker om et menneske som i en alder av – hold dere fast – 90 år går for nye runder i vår kommunale kranglekasse; en beslutning som fikk eiendomsbaronene til å juble og strandsonevennene til å skjelve; åh nei, enda fire år!

- Jeg snakker selvfølgelig om den evigunge jernkvinne, den fagre badenymfe, den ildsprutende drage i kampen for eiendomsretten, den katteglade hønsebonde fra Strengsdal, den nærmest udødelige - Unni Hanson!

Fikk drops - på én betingelse

Etter å ha gratulert Unni med dagen, avsluttet Ekenes med en selvopplevd historie fra sin tid ved Unnis side i kommunestyret for endel år siden:

- Jeg har sittet ved siden av henne i fire år i kommunestyret på 2000-tallet. Da bød hun så yndig på pastiller og drops og la boksen mellom oss - jeg måtte bare forsyne meg, på den ørlille betingelse: - at jeg stemte med FrP i voteringene.

En latterfylt seanse ble avløst av en videohilsen til jubilanten fra Frp-leder Sylvi Listhaug, før ordføreren overrakte Unni Hanson KS' hedersmedalje. Den tildeles folkevalgte i kommuner og fylkeskommuner som har utført en fortjenstfull, samfunnsgagnlig virksomhet av særlig betydning for sin kommune eller fylkeskommune.

(artikkelen fortsetter under bildet)


- Jeg er helt rørt

- Du er uredd, du har dine meningers mot og - til tross for at du begynner å dra på åra, for det må vi vel kunne si at du gjør - bidrar du veldig godt i det politiske liv i kommunen vår, sa Jon Sanness Andersen og tilføyde, vendt mot salen, at 90-åringen jo har lovet å stille til valg også ved kommunevalget neste høst.

Med blomster, krystallvase og medalje i favnen, kunne hovedpersonen selv ta ordet.

- Dette hadde jeg ikke ventet, jeg er helt rørt. Men bare vent til jeg blir 100!

(artikkelen fortsetter under bildet)


Korskolens Kristin Vold hedret jubilanten med «Så skimrande var aldrig havet» og «Sommernatt ved fjorden», før Unni og de andre kunne ta fatt på de politiske sakene og kommunestyremøtet ble seg selv mer likt.