(Østlands-Posten)

Det ble et informativt og rørende møte da Trude Løkken, som har ledet Larvik-politiets narkotikagruppe i ni år og Erica Gutterød Dabe, koordinator for lokale, forebyggende tiltak mot rus og kriminalitet i Larvik kommune, holdt foredrag for foreldrene ved Tjodalyng skole.

De hadde med seg Arne og Mona Bratland, som mistet sønnen Haakon Bratland (21), da han prøvde partydopet MDMA for et halvt år siden.

– Vi gjør dette for å unngå at flere unge dør, og for at dere som foreldre skal slippe å oppleve det jeg og Mona har opplevd. Det er så totalt unødvendig, og noe som vi må leve med resten av livet, sa faren i foredraget sitt.

En helt normal gutt

Den 29. september i 2017 opplevde foreldreparet at deres verste mareritt ble til en virkelighet. Sønnen Haakon reiste på ferie i England 19. september. Ti dager senere fikk de beskjed om at han var han innlagt på sykehuset i Essex i England. Haakon var i koma og måtte ha pustehjelp.

– Haakon hadde tatt det narkotiske stoffet MDMA. Et kjemisk framstilt stoff så farlig, at det kan drepe ved første inntak. Det skjedde med Haakon. Haakon var ingen narkoman, hadde han vært det hadde han mest sannsynlig vært i live i dag, for da hadde han visst hva han holdt på med, fortalte moren.

Haakon beskrives av foreldrene som en helt normal gutt, han studerte i Trondheim og spilte en del dataspill.

– Han hadde tatt en fryktelig avgjørelse i et ubetenksomt øyeblikk, som dessverre fikk slike konsekvenser at han døde, og satte resten av familie og venner i en sjokktilstand. Dette stoffet er dessverre på stor innmarsj i tenåringenes liv, og det blir ofte forherliget, og blir mer og mer vanlig som partydop.

 

Fikk tatt farvel

Et døgn etter at familien fikk beskjeden, rakk moren så vidt å ta et siste farvel med sønnen før han gikk bort på sykehuset i Essex. Det fantes ingen motgift som kunne reddet livet hans.

– Jeg fikk ligge ved siden av han. Han lå på armen min og jeg hadde min hånd på hjertet hans. Jeg kjente hans siste hjerteslag. Det kom ikke flere. Et slikt øyeblikk var brutalt og grusomt, men det var utrolig viktig for meg som mamma å la Haakon kjenne kjærligheten fra oss.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Den rørende historien fikk flere i salen til å gråte, og det var lett å kjenne på sorgen som moren formidlet.

– Haakon ville vært 22 år nå. Vi er mange foreldre som har barn som er i den alderen hvor de drar på hjemmefester, og vi har folk som selger dette stoffet overalt. Dette kan skje med ditt barn. Det er viktig å snakke med dem, vis at du bryr deg og gi masse kjærlighet.

 

Holdningen til foreldrene

Løkken og Dabe kunne fortelle at ungdommer nå har lavere terskel for å drikke alkohol og prøve narkotiske stoffer. På bakgrunn av statistikker kunne de vise til at vennemiljø og holdningen til foreldrene spiller en viktig rolle i forhold til bruken av alkohol og narkotika.

– Når jeg ser 16-åringer legge ut bilder på sosiale medier av at de koser seg med en rosévin på terrassen en varm sommerdag, og foreldrene liker bildet samtidig. Da blir jeg litt oppgitt, sa Dabe til stor latter i rommet.

(Saken fortsetter under bildet)

 

De ber også foreldre være mer oppmerksomme på hva slags narkotiske stoffer som finnes, og hvor ofte de brukes.

– Hvis det er en fest med over ni stykker, så er det alltid en som har med hasj på festen. Det er veldig utbredt i ungdomsfester. Barnet ditt kommer til å komme en situasjon hvor det er et tema. Da gjelder det å forberede barnet deres på det.

 

Villig til å prøve

Løkken ber foreldrene se etter faresignaler hos barna sine. Hvis barnet forandrer seg mye i løpet av kort tid, kan det være grunn til bekymring.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Forandringer i oppførsel som går på atferd, dårlig hygiene, vansker med å stå opp, bytte omgangskrets, vanskelig å komme i kontakt med, dårlig matlyst og psykiske problemer, kan bety at fare er på ferde. Men hun legger til at man ikke bør ta helt av om hvis en av tingene inntreffer.

– Man må se helheten i det. Det er viktig å vite at det finnes mange forskjellig stoffer der ute, og ungdommer er villig til å prøve ut stoffer i tidligere og tidligere alder.