Gå til sidens hovedinnhold

Bulka? Skal man ringe politiet? Her er tipsene

Artikkelen er over 3 år gammel

Med mørketid øker muligheten for å «treffe» andre i trafikken. Her er noen tips hvis uhellet først er ute.

(Tønsbergs Blad)

Tirsdag måtte politiet ta turen til to bilførere som ikke klarte å bli enige om hvem som kunne klandres for et lite trafikkuhell.

– Det hadde vært et uhell i forbindelse med rygging og parkering. Vi sa først at dette ikke var en sak for politiet, men så kom det melding om at stemningen begynte å bli amper. Da kunne det bli et ordensproblem og vi tok turen, sier operasjonsleder ved vestfoldpolitiet, Roger Aaser.

Han forteller at politiet normalt sett ikke rykker ut til slike små hendelser.

Men hva skal bilførerne gjøre hvis de ikke blir helt enige om hva som har skjedd eller hvem som har skylda?

LES OGSÅ: Gjør du denne tabben, kan du slite ut piggdekkene på to vintre (+)

– Sjekk skademeldingen

Informasjonsdirektøren i If, Jon Berge, svarer dette:

– Det skjer ganske ofte at bilførere ikke blir enige. Og det er ikke noe problem. Er man usikker på hvem som har skylda, kan man ta forbehold om dette i skademeldingen, sier han.

Operasjonsleder Aaser råder bilister til å ta en titt på en skademelding før uhellet er ute.

LES OGSÅ: Dette er de beste vinterdekkene

– Den er overraskende enkel, og blir man ikke enige, skriver man det i meldingen. I slike tilfeller trenger man ikke å varsle eller ringe politiet, sier han.

– Og når skal man ringe politiet?

– Der hvor det er personskade skal man ringe. Det samme hvis det er mistanke om grov uaktsomhet eller hvis det kan oppstå et ordensproblem. Oppstår det trafikale problemer, blir vi som oftest nedring. Vi skal også varsles dersom det er skader på tredjemanns eiendom og ved store materielle skader, sier han.

Ta riktig bilde

Berge i If har oppfordrer også til å bruke hjelpemidler når en skademelding skal fylles ut. De aller fleste har et mobilkamera tilgjengelig. Da er det lurt også å dokumentere med bilder eller video. Tar du bilder er ikke nærbilde av selve skaden det viktigste.

– Forsøk å ta gode oversiktsbilder og eller video. Bilder som viser situasjonen kan værfe til god hjelp når forsikringsselskapene skal vurdere skyld og ansvar. Dette kan være til mer hjelp enn å ta nærbilder av skadene. Er det vitner til hendelsen, bør man notere navn og nummer, sier han.

Selskapene fordeler ansvar

Dermed blir det opp til forsikringsselskapene å bli enige om hvem som til slutt skal betale for skader. Og skulle selskapene, mot formodning, ikke bli enige, kan saken i siste instans ende i rettsvesenet.

– Dette blir mellom selskapene. Den uheldige kunden skal slippe den belastningen og får pengene sine, sier han og oppsummerer:

– Det er helt all right at man ikke blir enige ved et trafikkuhell. Ofte er man jo litt skjelven også etter noe slikt. Derfor kan man ta forbehold i skademeldingen, forsøke å ta oversiktsbilder og noter navn og telefonnummer på eventuelle vitner, sier informasjonsdirektøren.

Har du alt på stell?

Vinterdekk: Du som fører har ansvaret for at bilen er riktig skodd og har tilstrekkelig veigrep. Frist for piggdekk er 1. november (16. oktober i Nordland, Troms og Finmark).

Har du lys på bilen? Det kan være smart å sjekke at alle pærene virker som de skal.

Slitte vinduspussere? God sikt er viktig, derfor bytt i tide.

Skademelding (kan lastes ned her) skal alle ha i bilen, men har du en penn som virker? Kulepenn eller blekkpenner kan fryse i stykker i løpet av vinteren.

Selvsagt har du refleksvest liggende lett tilgjengelig for sjåføren slik at den kan tas på før man går ut at bilen. Men har du vest også til passasjerer, dersom flere må ut av bilen? Det kan være verdt å tenke på.

Varseltrekant ligger ofte i baggasjerommet. Og ofte under mye baggasje. Det kan være en ide å legge denne lett tilgjengelig dersom bilen pakkes full.

Myk trafikant? Husk godt med reflekser og husk lys og reflekser på sykkelen dersom du bruker den.

Kilder: Statens vegvesen, If forsikring, NAF

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.