Hevder seg i liga

Tønsberg Seilforening gjorde det godt i seilsportligaen.

Tønsberg Seilforening gjorde det godt i seilsportligaen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Det ble en knallstart for Tønsberg Seilforening i den nystartede seilsportsligaen, melder Jan- Kristian Vedeler.

DEL

Årets andre stevne i seilsportsligaen gikk i Sandefjord i helgen i svært variert vind. Tønsberg seilforening tok der en solid 6. plass av de i alt 15 lagene i øverste divisjon.

Krevende forhold

– Laget begynte nølende på fredag og lørdag formiddag med gode starter og førstekrysser, men hadde tekniske problemer underveis, og havnet stadig i siste del av feltet. Utover på lørdagen gikk det bedre og laget avsluttet lørdagen med en tredjeplass og tre førsteplasser!  I første løp på søndag blåste det 10-12 sekundmeter, noe som stiller store krav til båthåndtering. Tønsberg vant dette løpet i mye vind, tok deretter en fjerde, en tredje og avsluttet med nok en seier, melder Vedeler fornøyd.

Disse seilte

Tønsberg var representert ved Øyvind Nilsson, Kim Jippi Larsen, Per Krogholm, og nevnte Jan-Kristian Vedeler som skipper.

Laget har kun rukket å trene noen få ganger sammen og viste derfor sterkt stigende form i løpet av helgens 14 seilaser. Dermed var sjetteplassen sikret.

Best sammenlagt ble KNS med Kristoffer Spone, tidligere tønsbergseiler som skipper. Deretter fulgte Åsgårdstrand, Ran Bergen, Larvik og Brevik.

Sikter uover landegrensene

Seilsportligaen er noe nytt i Norge, og poenget er at seilforeningene konkurrerer mot hverandre, og sikter mot internasjonal representasjon og europeisk liga. Divisjonssystemet er omtrent som i fotball med eliteserie og 1. divisjon. Hvert år rykker noen lag ned og noen opp. Det legges opp til fire turneringshelger i 2016.

Til høsten skal det seiles en helg i Stavanger og en helg i Bergen. Deretter rykker de fire nederste lagene på tabellen ned til 2. divisjon, og de fire beste fra 2.divisjon rykker direkte opp.

Ideen er å tilrettelegge for regattaseiling for folk med mindre tid og penger tilgjengelig, men med interesse og lyst til regattaseiling. Arrangør/seilforening stiller med båter.  Norges Seilforbund har nettopp startet opp seilsportsligaen med en første divisjon og en andre divisjon med 15 klubber i hver. Dette blir en del av en allerede pågående europeisk liga.

Spesiell organisering

Det seiles i heat med fem helt nye og identiske 4-mannsbåter av typen J70. Båtene er raske og lette med mye seilføring. Det seiles to runder på en kryss - lens bane i et løp som tar cirka 15 minutter.  De neste lagene ligger og venter ved mål i gummibåter og i løpet av få minutter er nye lag på plass i båtene og ny regatta i gang.

En «flight» består av tre seilaser, da har alle seilt ett løp. Deretter byttes lagene om etter en nøye oppsatt tabell og nye lag møtes. I løpet av helgen ble det seilt 42 enkelt-løp, i alt 14 komplette ”flighter” før helgens vinner kunne kåres, opplyses det. 

– Regattaformen gjør det hektisk med mange seilskift og krevende teknisk seiling.  I mange av heatene oppstår situasjoner, f.eks. at båtene runder første merke så tett at de er innenfor 4-5 båtlengder, opplyser seilforeningen.

En annen måte å rekruttere på

– Tønsberg Seilforening ønsker å bruke ligaen til å rekruttere yngre jolleseilere til videre seiling i raske kjølbåter. TS var derfor representert i første liga-helg i Oslo i mai med et rekord-ungt lag der Håvard Aker på 15 år var ligaens yngste skipper. De gjorde en flott innsats og nå legges dette sammen med resultatene fra Sandefjord, opplyser Vedeler.

Ligaseilingen har fått en varm mottagelse fra seilnorge, den samler erfarne toppseilere fra en rekke båtklasser blandet opp med yngre seilere og nye unge talenter. En får tid mellom seilasene til å treffe de andre lagene, diskutere regler og situasjoner og utveksle erfaringer.

Tønsbergseilerne gleder seg stort til fortsettelsen.

Artikkeltags