(Tønsbergs Blad)

– Når du ser på de gamle bildene, kan du se at det er mye som er bevart, sånn som den gamle brannstasjonen. Det er veldig koselig at ting blir bevart og ikke revet, sier Christine Bals fra Bærum.

Sammen med sine tre barn har hun tatt en liten pause på en benk nederst på Torvet i Tønsberg. På hver side av dem står det store plater med bilder og kart fra Tønsberg i gamle dager. De mønstrer svart-hvittbildene på tavlene for å se hvilke bygninger som fortsatt står på Torvet i dag.

 

Christine Bals har hytte på Nøtterøy og hennes familie kommer fra øya.

– Ja, min mor kommer herfra og jeg har vært her mye. Jeg kan godt huske at det det var mer liv på Torvet her, sier Christine Bals.

LES OGSÅ: Del ditt beste Slottsfjell-minne: Vinn to festivalpass

Utsmykningen skal hindre fallulykker

I tillegg til å gi tilreisende og fastboende mulighet til å se bilder fra Tønsbergs historie, er nyvinningen på Torvet sikkerhetstiltak for å hindre fallulykker.

– Vi fikk kritikk fra Blindeforbundet for to år siden for dårlig sikkerhet. Når det er nivåforskjell på mer enn 50 centimeter må man ha sikring, forteller Jon Sørseth i eiendomsutvikling i Tønsberg kommune.

 

– Vi ville ha noe mer enn tradisjonelt rekkverk, så da kom vi på ideen med å sette opp glassrekkverk med historiske bilder og kart. I tillegg har vi satt opp blomsterkasser, forteller Sørseth.

Dermed har torvet fått universell utforming og historieformidling i ett.

LES OG SÅ: – Jäg är skitbra, sa Bettan da hun ble oppdaget. Det samme sier hun om livet: Skitbra! (+)

– Bildene viser torvets betydning

Bildene har kommunen fått av Stiftelsen Gamle Tønsberg.

– Og kartene er gamle. Det som vender mot Storgata er fra 1886 og det som vender mot drikkefontenen er fra 1883, sier Jon Sørseth.

Han er fornøyd med å ha tilført sikkerhetstiltakene en kunstnerisk dimensjon.

– Og så ser man jo torvets betydning, hvor mange funksjoner som har ligget her, slik som brannstasjonen, rådhuset og telegrafen, sier Sørseth.

LES OGSÅ: Her er mattilbudene på årets Slottsfjellfestival: – Større krav fra publikum