Gå til sidens hovedinnhold

Da brannvesenet rykket ut til vannlekkasje, oppdaget de plutselig noe som var mye farligere

Artikkelen er over 3 år gammel

Beboerne i den eldre villaen levde farlig, viste det seg.

(Tønsbergs Blad)

Ved 09.30-tiden søndag, mindre enn seks timer etter at de rykket ut på en husbrann på Nøtterøy, måtte mannskapene fra Tønsberg brannstasjon rykke ut til en eldre villa i byen. Derfra kom det meldinger om vannlekkasje i en sidebygning. Kulden har skylden. Vel framme ryddet mannskapene opp, men tok seg en tur inn i villaen. Og der fikk de sjokk.

I sidebygningen var det, ifølge informasjonen på Vestfold interkommunale brannvesens (VIB) Facebook-side, et dusjbatteri som hadde blitt ødelagt av frost, og vannet fosset ut.

– Vi hjalp vedkommende eier med å finne hovedstoppekrana og stengte vannet, sier brannmester Rune Loraas i VIB.

Vannlekkasjer er daglig kost for brannvesenet for tiden. Det var ikke sjokkoppdagelsen de gjorde inne i villaen.

– Der oppdaget vi at det var tre røykvarslere som var nedmontert fra taket og lå uten batteri. Det ble satt i nye batterier og vi smalt de opp i taket igjen før vi dro fra stedet. Fungerende røykvarslere er alfa og omega, sier brannmester Rune Loraas.

LES OGSÅ: Brøt seg inn etter røykvarsler-alarm

Bør henge i taket på soverommet

VIB fastslår at dødsbranner oppstår oftest i stua eller på soverom, og fastslår at det bør være røykvarslere i alle fall i disse rommene.

Dette skriver VIB videre:

«En studie av alle dødsbranner i perioden 2005–2014 utført av RISE Fire Research på oppdrag fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viste at hovedårsaken til dødsbrannene ofte var menneskelig svikt med bruk av åpen ild som hyppigste årsak. Åpen ild inkluderer bruk av stearinlys og røyking. Dødsbrannene oppsto som regel i stue eller soverom.

LES OGSÅ: Nabo hørte røykvarsleren, det reddet livet til beboerne

Fungerende røykvarslere forebygger dødsbranner

Rundt 500.000 nordmenn sover hver natt uten mulighet for å bli varslet ved brann. Enten fordi de ikke har en røykvarsler som virker, eller fordi den er plassert slik at de ikke hører den. Ved en boligbrann har du få minutter på deg til å komme deg ut. Plasser derfor røykvarslere slik at du hører det med en gang de begynner å pipe.

Alle boliger skal ha brannalarmanlegg eller røykvarslere. Du må ha minst en røykvarsler i hver etasje. De skal være plassert slik at de kan oppdage og varsle om brann på kjøkken, i stua, sonen utenfor soverom og i sonen utenfor teknisk rom.

Det kan ikke være dør mellom et rom som skal dekkes og rommet der røykvarsleren er plassert. Har du for eksempel åpen løsning vil en røykvarsler kunne dekke både kjøkken og stue. Hvis du har dør mellom, må du ha en røykvarsler i hvert av rommene.

Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

LES OGSÅ: Da en dørselger ødela den eldre kvinnens røykvarsler, kom brannvesenet til unnsetning

Ha røykvarsler på soverom

Hvis det begynner å brenne i et lukket rom, vil det ta lang tid før en røykvarsler utenfor rommet reagerer. Derfor bør du sette opp røykvarslere i alle lukkede rom, for eksempel på barnerom og andre soverom.

Flere røykvarslere gir økt trygghet. Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer bør du i tillegg koble røykvarslerne sammen (seriekoble). Dette virker slik at når en røykvarsler går et sted, så går alle røykvarslerne samtidig.

Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje, skriver VIB, og viser til denne nettsiden for enda flere gode råd for hvordan du kan gjøre livet ditt tryggere: http://www.sikkerhverdag.no/brann/

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.