- Mehren hadde ei hytte nede i veien her. Han likte seg her fordi han fant det fredelig. Tiden har stått litt stille i Bjørndalveien, sier Tone Evy Kalheim.

Det er fortsatt grusvei. GPSen ledet oss på villspor da vi ba om retningen til Bjørndalveien. En gård med hester kommer tidlig etter avkjørselen fra hovedveien som går til Tenvik.

Huset som hun og mannen bor i ble bygget på 1770-tallet. I bygdeboken står det at salgssummen inneholdt fem merker smør ved et tidligere eierskifte.

- Den gangen var det naturalhusholdning. Jordbruk har preget dalen frem til i dag. Før ville en familie typisk ha en ku eller to, gris og høns. Kona var hjemme og tok seg av gårdsdriften mens mannen var ute på hvalfangst, sier Tone.

Selv er hun pensjonert fysioterapeut. Hun er aktiv i politikken og en av de folkevalgte i kommunestyret fra felleslista SV/Rødt.

Store hager

En spasertur nedover i Bjørndalveien viser flere store og flotte eiendommer med mindre hus. Gaten kan synes som en våt drøm for eiendomsutviklere.

- Denne siden er ikke like "hot" som den andre siden av Nøtterøy. Det er også et LNF-område. Så langt har vi vært skånet for de stor utbyggingsprosjektene. Det er vi glade for. Særpreget til gata er det samme som da vi flyttet inn her i 1979, sier Kalheim.

- Å flytte fra Teie ut hit, var som å komme til en annen verden, selv om det bare er noen få kilometer lenger ut på Nøtterøy.

Jordlappen som tilhørte gården ble solgt til en storbonde før de flyttet inn. I stedet for høy på låven deres, har det vært mye dans og musikk.

- Vi er begge i 70-årene nå og festene har krympet noe. Fortsatt inviterer vi venner og familie. Noen år arrangeres "gatefest". Det er spleiselag. Gjestene tar med seg retter de har laget til låven. De siste årene har det kommet til en familie fra Polen og en fra Litauen. De har med seg mye god og ny mat for oss, sier Tone.

At det kommer flere nye familier inn, er nytt i Bjørndalveien.

- Før var det neste generasjon som overtok når noen flyttet. Det skjer fortsatt, men det har blitt mer vanlig at de unge flytter på seg. Det åpner for at nye familier får innpass i gata.

Utedusj og Sirikit

I hagen har hun en skjermet krok med utedusj.

- Jeg dusjet ute så sent som i dag morges, men det begynner å bli kjøligere nå. Jeg dusjer ikke ute om vinteren, sier Tone.

Katten Sirikit fotfølger oss ute i hagen.

På en spasertur til enden av Bjørndalveien møter vi nabo Ellen Horn Langeland som har hatt våkenatt. Hunden hennes er høygravid med åtte valper.

- Vi ser elg og rådyr her. Flere av gårdene har hester. Et perfekt sted for dyreliv, sier Tone.

Langs flere av eiendommene er det reist store og flotte steiner.

- Vi har en entreprenør i gata. Det er han som står bak de store steinene.

Vinterstid går lysløypa fra Borgheim til Kjøpmannskjær like ved.

- Så snart det er snø, går jeg på ski i løypa. Til fots er det et nett av stier rett utenfor døren vår. De leder blant annet til Kjøpmannskjær og Tokenes.

Utover høsten lager hun middag av poteter, grønnsaker og urter fra egen hagen.

- Vi har en jordlapp med sommerpoteter og en annen med vinterpoteter. Sommerpotetene ble spesielt gode i år, sier Tone, som ikke har noe å klage på i Bjørndalveien.

- Vi bor i en perle på jord, sier Tone.