(Tønsbergs Blad)

Da arrangerer Færder Nasjonalparksenter Færderdagen, og ett av flere tilbud er tur til Færder.

– Da går vi fra bassenget på Verdens Ende ut til fyret, og på veien vil jeg fortelle litt om fyrvesenet og fyrenes opprinnelse, forteller båtfører Rune Hübner.

– På Færderdagen rekker jeg tre turer ut til Færder fyr, skulle det være behov for det. Det er plass til 12 personer i båten, og det kan bli en flott tur i Ytre Oslofjord, sier Hübner.

– Det er første gang vi arrangerer en slik dag, og vi har lagt opp til mange spennende aktiviteter, sier daglig leder for senteret, Bente Molvig.

 – Vi vil gjerne at folk blir kjent med området vårt, og også randsonen for nasjonalparken. Så håper jeg på godt vær, og at publikum strømmer til. Vi har et stort område å boltre oss på, sier Molvig.

Det er lagt opp til et bredt spekter av aktiviteter man kan delta på sammen med besøkssenterets samarbeidspartnere. Store Færder ornitologiske forening stiller med ekspertise for den som vil lære mer om fuglelivet i nasjonalparken. Oslofjordens friluftsråd inviterer til krabbefiske.

LES OGSÅ: Her gror snart ferieidyllen igjen ... men Cato har funnet løsningen

Den som er interessert i forsvarshistorie, kan bli med på tur til Torås for der foreningen Torås forts venner forteller om sitt arbeid med å bevare fortet. Er du kajakkinteressert, kan du ta en prat med havpadlerne.

Skjær i sjøen

Rune Hübner har drevet Fjordtaxi i tre år nå, og har etter hvert opparbeidet seg en fast kundekrets, men også impulsreisende i skjærgården.

Alt har ikke gått Fjordtaxis vei siden starten.  Enkelte har også klaget på at båten hans lager for mye sjø, men som han selv sier;

– Det er en stor båt, jeg driver med persontrafikk og holder meg selvfølgelig til de bestemmelser som er på sjøen. Er det tillatt, kan jeg gå i 27 knop. Jeg synes godt, og det er sikkert derfor folk legger ekstra godt merke til meg, ut og inn i havner og til og fra små brygger i fjorden, sier Hübner.

Flere oppdrag

– Jeg har mange oppdrag, og neste år får jeg drevet med dette på heltid. Jeg er godt kjent i området, og derfor guider jeg foreninger og skoleklasser på fyrbesøk, som for eksempel turer til Bolærne. Der stopper vi i russerleieren på Mellom Bolærne, jeg tar dem med til Grevestua, og henter igjen i Jensesund.

LES OGSÅ: Lurer du på hvilke vannscooter-regler som gjelder? Politiet har et enkelt råd

I det siste har det også blitt flere «kjøre-hjem-fra-fest-oppdrag»

– Det virker som om flere og flere lar båten ligge når de har drukket alkohol, og heller ringer etter skyss, sier Hübner.

– Og det er jo en veldig hyggelig utvikling. Alkohol og båtkjøring hører ikke sammen.

Den siste tiden har også Hübner foretatt nedsetting av urner i havet, en jobb han setter stor pris på.

– Som brannmann er jeg vant til å se død, og har lært meg å forholde meg til pårørende. På slike oppdrag gjør vi litt spesielt ut av det, det skal være en stund de pårørende skal huske som en fin handling, sier Hübner.