Ja, vi tror på norsk gullrush!

GODE MINNER: For 20 år siden ramlet Bjørn Dæhlie utslitt over målstreken og vant OL-femmila i Nagano. Blir det flere gylne øyeblikk i Pyeongchang?

GODE MINNER: For 20 år siden ramlet Bjørn Dæhlie utslitt over målstreken og vant OL-femmila i Nagano. Blir det flere gylne øyeblikk i Pyeongchang? Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lokale idrettsprofiler tror på et tosifret antall norske gullmedaljer i Pyeongchang. Og forteller om sine beste OL-minner.

DEL

(Tønsbergs Blad) Lillehammer? Koss? Dæhlie? Bjørndalen?  Eller kanskje skandalene med Muehlegg eller Harding? Vinter-OL har gitt oss historier og minner, gleder og skuffelser, stolte øyeblikk og skamfulle episoder.

Vinter-OL gir oss forhåpninger og forventninger, med et lite innslag av frykt. Er vi verdens beste vinternasjon, eller kanskje bare en smørebom og formsvikt unna en kollektiv depresjon?

Pyeongchang 2018 er rett rundt hjørnet, om ikke geografisk så i alle fall på en eller annen skjerm i nærheten av oss. Vi spurte lokale profiler i alle aldre om hva de husker best, og hva de tror de kommer til å huske fra denne gang.

Spørsmålene vi stilte dem var følgende:

1. Hva er ditt beste minne fra vinter-OL?

2. Hva gleder du deg mest til i OL?

3. Hvor mange gull tror du Norge tar?

Anton Persson (Tønsberg Vikings, spilte finale i junior-VM for Sverige mot Canada i Ottawa 2009)

Ishockey: Tønsberg Vikings - Nes 4-1 i ishallen. Nr 4: Anton Persson Foto: Anne Charlotte Schjøll

Ishockey: Tønsberg Vikings - Nes 4-1 i ishallen. Nr 4: Anton Persson Foto: Anne Charlotte Schjøll Foto:

1. Mitt sterkeste minne er Sveriges gull i ishockey i Torino 2006, men gullet til Charlotte Kalla i Vancouver 2010 er en favoritt.

2. Ishockeyturneringen ligger så klart varmt om mitt hjerte, men jeg kommer nok til å se på det aller meste.

3. Vanskelig å si, men Norge ser sterke ut og tar flere enn i Sochi. Jeg sier 13 gull til Norge, og 4 til Sverige!

Tiril Kristine Knotten (langrennstalent og nylig vinner av Svarstadrennet og regionsmesterskapet/Biborennet)

1. Marit Bjørgen sitt comeback i OL i 2010, med tre gull, er mitt beste OL-minne.
2. Jeg gleder meg til å se om Johannes Høsflot Klæbo innfri til alle forventningene rundt han, og hvordan han gjør det som så ung i et OL.
3. Jeg tror Norge tar ti gull, flest av dem i langrenn selvfølgelig!

Tine Stange (Champions League-vinner med Larvik HK, gull fra EM og bronse fra håndball-VM med Norge)

1. Da Northug og Pettersen tok gull på lagsprint. At Hattestad ga fra seg plassen til en som var i bedre form var utrolig sterkt gjort av han, og viser hvilken idrettsutøver han r.

2. Jeg gleder meg til det meste, det blir utrolig gøy å følge med på hva utøverne får til uansett gren! OL er spesielt og det blir spennende.

3. Norge har som mål å ta 10 gull. Det blir tøft, men jeg tror vi klarer det!
 

Kristian Horntvedt (to ganger juniorverdensmester i langrenn, og to medaljer fra senior-NM)

1. 5-mil klassisk i Vancouver 2010. Petter Northug tar sitt første og dessverre siste individuelle OL-gull

2. Jeg må vel nesten si langrenn her, og uten Northug er det Klæbo som er den mest spennende utøveren.

3. Jeg tror vi tar 10 gull.

Mikael Flygind Larsen (tidligere skøyteløper som gikk 1500-meter i Torino 2006 og Vancouver 2010, nå ekspertkommentator for Eurosport)

TV-ESKPERT: Mikael FLygind Larsen blir å se på skjermen under OL i Pyeongchang.

TV-ESKPERT: Mikael FLygind Larsen blir å se på skjermen under OL i Pyeongchang. Foto:

1. Det er naturligvis de gangene jeg gikk selv, men også 1500-meteren på Lillehammer i 1994 var stort. Jeg var 11 år, og siden vi hadde plasser helt nede ved banen fikk jeg snakket med noen av løperne. Også var det veldig kult å se en av løperne fra min egen klubb (Steinar Johansen, Holmestrand) gå OL på hjemmebane.

2. Som kommentator gleder jeg til å komme i gang, og til de distansene jeg mener Norge har aller best medaljesjanser i skøyter. Både på lagtempo for gutta, Håvard Lorentzen på 500 og 1000 meter, og Sverre Lunde Pedersen på 1500 og 5000 meter er det fullt mulig.

3. 12 var det første som dukket opp i hodet mitt, men jeg får moderere meg litt og si 10. Jeg tror vi får det tøft i endel av de idrettene vi tar mange gull. Men det blir jo noen i langrenn og alpint, mens sjansene også er der i hopp, skiskyting og skøyter.

Morten Ramm (komiker, med lang fartstid i Flint Fotball)

1. Da kommer jeg ikke unna italieneren (William Frullani) som ble tatt i doping før OL i Sochi 2014. I bob.

2. At Martin Johnsrud Sundby skal dra inn fire nye fjerdeplasser.

3. Jeg tror Norge tar 12 gull.

Aksel Rosenvinge (langrennsløper, tidligere vinner av ungdoms-OL)

NÅ ER DET SLUTT: Aksel Rosenvinge gir seg som toppidrettsutøver etter mye sykdom og skuffelser.

NÅ ER DET SLUTT: Aksel Rosenvinge gir seg som toppidrettsutøver etter mye sykdom og skuffelser. Foto:

 1. Mitt beste minne fra vinter OL må være australske Steven Bradbury sitt gull på kortbane skøyter i 2002, han kom til finalen gjennom å ha mye flaks i kvartfinale/semifinale og i finalen lå han bakerst da resten av feltet falt og han kunne skli inn til gull. Kanskje ikke den mest fortjente gullmedaljen gjennom tidene, men det er en av de konkurransene jeg husker best.

2. Jeg synes de fleste øvelsene er spennende å følge, men jeg gleder meg ekstra til å følge duellen mellom Henrik Kristoffersen og Marcel Hirscher i slalåm. I tillegg blir det gøy å se om Johannes Klæbo klarer å få ut sitt potensial under mesterskapet, da kan det bli mye edelt metall.

3. Hvis alt klaffer, tror jeg Norge tar 12 gull.

Fredrik Aukland (ekspertkommentator på NRK, rektor på Wang Toppidrett og trener for gullvinner Dario Cologna i OL 2010)

1. Mitt beste minne fra vinter-OL er 15km fristil for herrer, da jeg var landslagstrener for Sveits og Dario Cologna tok sitt og nasjonens første individuelle OL-gull. Det snudde hele nasjonen på hodet og var et vendepunkt for langrennsinteressen i landet.

2. Jeg gleder meg aller mest til stafettene og 5-mila. Det er alltid spenning rundt stafettene og 5-mila er for meg en historisk øvelse som henger høyt.

3. I langrenn tror jeg Norge tar 8 gull!

Tom A. Gjermundsen (sportsentusiast samt mangeårig speaker, kommentator og konferansier på idrettsarrangement)

1. Jeg meldte meg som frivillig speaker til Lillehammer-OL. Håpet på skøyter eller skihopp (!), men det ble kunstløp! En uke før det startet var jeg på plass under treningene på Hamar, og sammen med den senere idrettspresidenten Tove Paule fikk jeg i oppdrag å følge herrene. Jobben Tove og jeg gjorde var så bra at vi også fikk samme oppgave under oppvisningene. Jeg var – da som tilskuer ringside – også tett på dramatikken rundt Tonya Harding og Nancy Kerrigan. Denne speakerjobben overgår nok alt annet jeg har gjort med mikrofon.

2. Norske skøyteløpere er bedre enn på årtier. Jeg tviler på gull, men har tro på noen andre medaljer. Skihopp fascinerer meg også. Som pensjonist gleder jeg meg over å bruke formiddagene til å se OL på TV, og dermed slipper jeg å snike meg til TV-titting i arbeidstiden. Og så vil jeg savne Petter Northug og Therese Johaug!

3. Sikkert færre enn de evige norske optimister tipper. Vi tok 10 gull, 5 sølv og 10 bronse i 2014.  I år tipper og håper jeg 9 gull.

Jan Petter Saltvedt (programleder NRK, ansvarlig for utallige mesterskapskavalkader i kanalen)

Oslo  20141007.
H.K.H Haakon åpner bøssebærervervingen til årets TV-aksjon på Popsenteret tirsdag kveld. Med seg har han en rekke kjendiser som hjelper til under TV-aksjonen.
På bildet er Jan Petter Saltvedt
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Oslo 20141007. H.K.H Haakon åpner bøssebærervervingen til årets TV-aksjon på Popsenteret tirsdag kveld. Med seg har han en rekke kjendiser som hjelper til under TV-aksjonen. På bildet er Jan Petter Saltvedt Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto:

1. Sterkeste minne er alle gangene vi ventet på at Oddvar Brå skulle lykkes i OL. Og så ble vi like skuffet hver gang. Beste minne – i umenneskelig hard konkurranse- er slalåmkonkurransen fra 1992. Som jeg så på et eldresenter i Benidorm, naturlig nok. Finn Christian Jagge, mannen som aldri lykkes, mot storfavoritt og tittelforsvarer Alberto Tomba. Finken ledet etter første omgang. Tomba kjørte sedvanlig fantastisk i andre, og Jagges annenomgang var det pureste drama. Hver passerte port fremkalte et jublende stønn på eldresenteret. Og Jagge holdt unna mot selveste Tomba. Med nesten tre tideler. Finken slo Tomba. Surrealistisk.

2. Jeg gleder meg mest til 10.000 meter på skøyter. Det eneste gullet Sven Kramer mangler. Hans store traume. Nå står han overfor en formidabel utfordring i canadisk-nederlandske Ted-Jan Bloemen, i noe som fort kan bli en episk duell.

3. Norge tar fire gull, det siste ved Heidi Weng på tremila.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken