Gå til sidens hovedinnhold

Bekrefter flytting av Færderseilasen: – Alt blir bedre i Tønsberg

Artikkelen er over 5 år gammel

Målpasseringen i Norges største regatta, og festen etterpå, blir flyttet til Tønsberg.

(Tønsbergs Blad)

TØNSBERG: Det bekreftet generalsekretær Anders Kristensen i Kongelig Norsk Seilforening (KNS) på en pressekonferanse onsdag formiddag, etter at ryktene om at Horten blir vraket til fordel for storebror Tønsberg har svirret i flere dager.

– Alt kommer til å bli 10 prosent bedre i Tønsberg, sier Kristensen, som håper flyttingen vil bidra til at flere melder seg på regattaen.

I toppåret 2007 var over 1.100 båter påmeldt regattaen, i år var atallet knapt 700.

Kristensen nevner hotelltilgangen, nærheten til toget og fasilitetene i bryggeområdet som eksempler på noe av det som blir bedre i den nye målbyen.

– Vi opplever at hele byen står bak, sier han.

LES OGSÅ: KNS flytter Færder-mål fra Horten til Tønsberg

LES OGSÅ: Det er ikke bra å slå opp på epost, og særlig ikke dagen etter en vellykket fest

LES OGSÅ: Pressekonferanse om Færderseilasen klokken 11

Vil trekke flere utlendinger

Kristensen håper valg av Tønsberg som målby og arrangør av festen etter seilasen også vil lokke flere utenlandske båter til regattaen.

– For omtrent ti år siden var det mange svenske og danske båter med i Færderseilasen, i år var det nesten ingen. De vil vi forsøke å få tilbake. En regatta av denne størrelsen fortjener deltakere også fra utlandet, sier Kristensen.

De siste 30 årene har målpasseringen for «Færder'n» vært i Horten. Tidligere har målet vært Filtvedt, og da regattaen først ble arrangert, i 1947, seilet deltakerne helt tilbake til Oslo.

Det var planene om mudring ved Karljohansvern som førte til at KNS begynte å se etter en ny målby for seilasen. Den planlagte mudringen ville gjort det umulig å legge til med like mange seilbåter i Horten de neste årene som seilasen normalt tiltrekker seg.

– Det ville ikke vært fysisk mulig. Det forsto vi i februar, og da begynte vi å se etter andre målbyer, sier Kristensen.

– Samtidig skjønner jeg at dette gjør vondt for Horten. Jeg har respekt for det.

Vurderte flere byer

Beslutningen ble tatt på et styremøte i KNS 31. mai. Andre byer enn Tønsberg ble også vurdert av seilforeningen, men Kristensen vil ikke fortelle hvilke.

I 2017 starter regattaen fra Oslo og Son 9. juni. Banen vil bli 10 nautiske mil kortere for de som seiler rundt Tristein og Hollenderbåen, mens den vil bli like lang for de som seiler rundt Mefjordbåen.

– Uproblematisk med broene

Målpasseringen kommer til å være et sted på Husøyflaket. Så er planen å samle seilerne til bankett og folkefest ved brygga i Tønsberg.

Havnesjef i Tønsberg Per Svennar tror ikke det vil by på store problemer å få seilbåtene forbi Kanalbrua og gangbrua.

– Vi er veldig fornøyde med valget av Tønsberg som målby og skal gjøre det vi kan for at det skal bli vellykket. Detaljer som broåpninger lar seg løse. Båtene vil passere på tidspunkter uten stor trafikk, og vi kan ha jevnlige åpninger for å slippe dem gjennom. I tillegg vil vi legge ut brygger på utsiden så båtene kan vente der, sier han.

Tønsberg sentrum skal samarbeide med KNS om å arrangere banketten og folkefesten.

– Det skal bli utrolig gøy og vi kan ikke vente med å starte planleggingen, sier arrangementssjef Frank Pedersen i Tønsberg sentrum, som planlegger å knytte til seg lag og foreninger for å hjelpe til med arrangementet.

Kommentarer til denne saken