(Tønsbergs Blad)

Grytidlig mandag morgen, klokken var 04.00, dro youtube-fenomenet fra Skinnane i Re for å fly vestover fra Torp. Der ventet en viktig jobb.

Det skjedde i en åttendeklasse på Ny Krohnborg skole i Bergen, der hun deltok i lanseringen av nettsiden hatytringer.no sammen med barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Flere i klassen fortalte at de hadde sett sånt på nettet, sier hun.

Senest i sommer fortalte Amalie Olsen i tb.no om hatytringene hun selv har mottatt på nettet:

«Det tikket inn en melding på Facebook, der en person blant annet skrev «Jeg hater deg. Ingen liker deg». Da Amalie svarte på hat-meldingen med et enkelt «ok» ble vedkommende stadig mer aggressiv.

– Hun sa at hun ville drepe meg. Hun var 13 år gammel, forteller Amalie.»

Kroppsmalt med hatord

Reaksjonen hennes, måten hun taklet hatet på, vekte regjeringens oppmerksomhet. Hun ble engasjert for å fronte
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets kampanje ikkegreit med unge som målgruppe. I videoen blir Amalie Olsen kroppsmalt med ord og ytringer som hun har fått på sin youtube-kanal, som i skrivende stund har over 113.000 abonnenter.

Lanseringen av nettsiden hatytringer er en del av regjeringens satsing på hvordan foreldre og andre voksne kan engasjere seg i arbeidet mot hatefulle ytringer, skriver regjeringen.no.

– Det er utrolig mange voksne som skriver hatytringer på nettet utpå kvelden, sier Amalie Olsen til tb.no.

– Hva får dem til skrive slike ting, tror du?

– Jeg vet ikke. Selv velger jeg ikke å ha fokus på det, men jeg tenker at de kanskje er sjalu. Men jeg tror også at mange ikke tenker over hva de egentlig skriver.

– Hva tenker du om kampanjen som nå er lansert?

– At det er bra. Jeg har sett videoen mange ganger, og den gjør inntrykk. Og jeg blir litt deppa over hvor onde folk kan være mot hverandre.

Amalie Olsen går siste året på videregående skole, og lager youtube-videoer som en bijobb. Når skolen er ferdig håper hun å leve av virksomheten, men på lengre sikt er drømmen hennes å jobbe i mediebransjen.