(Tønsbergs Blad)

Flere har de siste dagene, eller tidligere, fått postet en annonse for solbriller på veggen fra en venn. Årsaken er virus.

– Det som gjerne skjer, er at folk har trykket på en lenke et eller sted og fått virus på maskinen sin. Viruset tar kontroll over Facebook-kontoen din og sender ut poster i ditt navn, forklarer systemutvikler Espen Moe fra Horten, som til daglig jobber i Visma i Tønsberg.

I annonsen reklameres det for Ray Ban-solbriller. Nettadressen til en falsk Ray Ban-side blir oppgitt.

– Viruset som poster denne annonsen har eksistert i flere år, sier Espen.

Den siste tiden har imidlertid viruset opptrådt aktivt blant flere vestfoldinger.

«Nå holder det», Johannes

– Lise, kona mi, var den første som klaget på morgenen mandag. På min konto startet det i 04-05-tiden mandag, forteller Johannes Skaar Kvig fra Nøtterøy.

 

Han er én av dem som ble rammet av viruset denne uken. Johannes fikk tilbakemelding fra venner om at kontoen hans for andre gang den dagen hadde postet annonsen på veggen deres.

– Da var det en som skrev til meg «nå holder det». Da gikk jeg inn og endret Facebook-passordet mitt, sier Johannes og humrer litt.

Siden har han ikke hørt om flere som har blitt plaget med poster utsendt fra hans konto. I «annonsen» viruset poster, oppgis nettadressen til en falsk side for solbriller som oppgis å være av merket Ray Ban, til sterkt reduserte priser.

– Folk har skrevet at de har gått inn på siden, det skulle være relativt ufarlig. Men de fikk ikke lyst til å kjøpe noe, forteller Johannes og ler.

LES OGSÅ: –Har du lagt ut masse sexmeldinger på Twitter, er det ikke så gøy å lese dem opp på mitt kontor (+)

Dette bør du passe deg for

 

Moe antar at målet med viruset er såkalt phishing, altså et forsøk på å få folk til å oppgi sensitive personopplysninger i den hensikt å misbruke dem.

– På siden som oppgis kan du handle masse forskjellige solbriller. Antakeligvis vil du i prosessen bli bedt om å avgi personlig informasjon eller kredittkortinformasjon. Å oppgi det til en slik side, er ikke veldig lurt, advarer Espen.

Datatilsynet opplyser at virksomheter har lov til å kreve fødselsnummeret ditt dersom du handler på kreditt, eller betaler på faktura, for å kunne kredittsjekke deg. Dette regnes som en saklig grunn.

«Motsatt vil det ikke være adgang til å gjøre kredittvurdering ved kontant betaling» står det på deres hjemmesider.

– Betaler man med en gang, er det unødvendig å oppgi personnummer, påpeker Espen.

LES OGSÅ: Tom vil helst få slettet Facebook-profilen til sin døde venn (+)

Noen gode råd mot Facebook-virus

Espen Moe understreker at han ikke er noen ekspert på Facebook-virus, men gir noen generelle råd som ofte hjelper.

■ Bytt passord på Facebook-kontoen din.

■ Sjekk aktivitetsloggen for å finne ut om noen andre kan være pålogget kontoen din. (Den finner du på rullefanen ved siden av hengelås-symbolet øverst til høyre når du er pålogget på datamaskin.) Oppdager du dette, kast dem ut.

■ Noen virus kan legge seg som en Facebook-applikasjon. Gå gjennom disse og slett mistenkelige apper. (Denne finner du under «innstillinger» på samme rullefane som vist til ovenfor)

■  Sørg alltid for å ha et godt antivirusprogram.

Dersom du har blitt spammet med slike poster på veggen din, anbefaler han å slette det.

– Anbefal også vedkommende som posten kom fra, å følge sjekklisten jeg har anbefalt, sier Espen.

LES OGSÅ: Snapchat har gitt deg en stjerne og en baby på vennelista di