(Tønsbergs Blad)

Ikke engang båtførerprøven hadde Færder-mannen, som da ulykken skjedde var i slutten av tenårene, skaffet seg før båtturen han la ut på en sommernatt i slutten av juni 2020.

Det skulle gå mer enn to år før politiet tok ut tiltale. Dommen falt mandag 30. januar.

Politisommel

Tidsbruken hos politiet gjorde at dommerne i Vestfold tingrett fant fram en paragraf som nesten aldri er i bruk. Den sier at straff kan frafalles selv om det ikke er noen tvil om skyld, og særlige grunner tilsier det.

I dette tilfellet har politiet brutt regelverket i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, fordi straffesaken ble liggende ubehandlet i mer enn to år.

I denne saken forteller båtføreren som ble påkjørt hvordan de opplevde skrekkhendelsen.

Tilsto

Overfor politiet og i retten la den unge mannen alle kortene på bordet, og tilsto både ugjerningen og erkjente straffskyld.

Aktor ba om 14 dagers betinget fengsel og to års prøvetid.

Retten peker på at prøvetiden da vil utløpe i januar 2025, over fire og et halvt år etter at fyllekjøringen skjedde.

«Hadde saken hatt en normal fremgang kunne en forventet dom før jul 2020. Forutsatt en kort ubetinget dom ville tiltalte nå ha sonet straffen ferdig, og også ved en eventuell betinget reaksjon ville prøvetiden nå vært utløpt», påpeker retten, som enstemmig går inn for at den unge mannen skal slippe straff, selv om det i slutningen blir påpekt at han egentlig blir dømt for alle forholdene.

Lånt

Dommen forteller hva som skjedde før fyllekjøringen og ulykken. Sammen med flere kamerater var den unge mannen på en øy i skjærgården. Han hadde lånt farens båt, en 16 fot lang sak utstyrt med en 50 hestekrefter stor motor.

På øya drakk han betydelige mengder alkohol. Så bestemte gjengen seg for å dra til Tønsberg. Færder-karen kjørte innover alene, men så begynte alkoholen virkelig å gjøre sin virkning. Utenfor Kalvetangen ante han plutselig ikke hvor han var, og begynte å kjøre fram og tilbake.

På svai, cirka 100 meter fra land, lå et par og sov i båten sin. De ble kjapt vekket av et helikopter i luften over dem. Det var på vei til en ulykke inne på land. En stund etter midnatt forsvant helikopteret.

Sov

Men i den lyse sommernatta nå ble kona til båteieren oppmerksom på at en annen båt var på vei mot dem i 20–30 knops fart, uten lanterner. Hun så at føreren lå over rattet og sov.

Hun fikk så vidt advart mannen sin før 16-foteren dundret inn i feriebåten til paret. Den fikk en halv meter stor flenge i baugen.

Politiet kom kjapt til stedet og tok med seg den unge Færder-mannen til legevakten, der promillen ble målt til 2,61.