Med slike billetter kan du måtte snu i døra på Slottsfjell

KAN BLI BOMTUR: Hvis man kjøper billetter til Slottsfjellfestivalen av privatpersoner, kan man i verste fall måtte snu i døra.

KAN BLI BOMTUR: Hvis man kjøper billetter til Slottsfjellfestivalen av privatpersoner, kan man i verste fall måtte snu i døra. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Slottsfjellfestivalen er en populær begivenhet, dette vet også svindlerne. Slik unngår du billettsvindel i sommer.

DEL

(Tønsbergs Blad) Med knappe to uker til Slottsfjellfestivalen går av stabelen, begynner kanskje noen å slite med å skaffe seg billetter.

Dagspasset for lørdagen har vært utsolgt lenge og er veldig ettertraktet hos festivalgjengerne. Per nå ligger det rundt 90 annonser ute på Finn.no av folk som ønsker å kjøpe billetter til årets festival. I tillegg til disse er det også 40 annonsører som ønsker å selge sine billetter, men ikke nødvendigvis alle disse er ærlige selgere.

LES OGSÅ: Ny Slottsfjell-camp ligger rett ved siden av naturreservat

LES OGSÅ: Norsk DJ-håp til Slottsfjell

Massekopiering

Presseansvarlig for Slottsfjellfestivalen, Silje Larsen Borgan, forteller at svindlere vet å utnytte folk som vil kjøpe festivalpass for en billig penge.

– Vi får mange spørsmål om de billettene folk har kjøpt av privatpersoner er ekte eller ikke. Her er det mye pågang. Vi anbefaler de som skal på årets Slottsfjellfestival å ikke kjøpe fra folk man ikke kjenner.

Borgan forteller også at billetten du kjøper av en privat selger kan være ekte, men at det kan bli et kappløp om du slipper inn eller ikke.

ADVARER: Presseansvarlig for Slottsfjellfestivalen, Silje Larsen Borgan, advarer folk mot å kjøpe billetter av folk de ikke kjenner.

ADVARER: Presseansvarlig for Slottsfjellfestivalen, Silje Larsen Borgan, advarer folk mot å kjøpe billetter av folk de ikke kjenner. Foto:

– Billetten du kjøper kan så absolutt være ekte. Det som er en risikofaktor er at det kan hende at selgeren har massekopiert billettene og at det finnes flere av den samme billetten. Det vil si at flere billetter har samme strekkode. Når da strekkoden er brukt, vil de andre kopiene ikke slippe deg inn på Slottsfjell i år.

Denne typen svindel har også tidligere vært et problem på Slottsfjell.

– Vi har hatt tilfeller av dette i flere år og det er lite vi kan gjøre med det hvis man har blitt lurt. Dersom du skal kjøpe billetter privat anbefaler vi at det er ifra noen du kjenner godt.

– Onsdag og torsdag kan man fremdeles kjøpe billetter til, i tillegg har vi jo kveldsarrangementer på både Støperiet og Kastellnatt som er fine alternativer om man skulle stå uten festivalpass, avslutter Borgan.

I Svartebørslovens §1 Står det:

«Det er forbudt å selge billetter til kultur- og idrettsarrangementer til en høyere pris enn den som er påført billetten fra arrangørens side, eller som billetten første gang ble solgt for.»

Det er altså fullt lovlig å selge billetter til arrangement man selv ikke får til å bruke i Norge, men prisen skal ikke være dyrere enn det den opprinnelig ble solgt for.

På det tidspunktet denne artikkelen ble publisert, fant Tønsbergs Blad ut at flere av billettene som selges på Finn.no bryter med Svartebørsloven.

Fraråder å kjøpe privat
KAN VÆRE HJELP Å FÅ: Ann Hege Skogly gir deg tips om hvordan du kan unngå svindel når du skal kjøpe billetter til Slottsfjellfestivalen.

KAN VÆRE HJELP Å FÅ: Ann Hege Skogly gir deg tips om hvordan du kan unngå svindel når du skal kjøpe billetter til Slottsfjellfestivalen. Foto:

Ann Hege Skogly er kommunikasjonsrådgiver hos Forbrukerrådet og advarer festivalgjengere om å handle billetter på svartebørs.

– Om sommeren er det mange store konserter og festivaler som lokker til seg folk. Noen ser sin mulighet til å tjene på dette. Det er helt lovlig og greit å selge billetter til privatpersoner, men ikke med gevinst. Dette vil si at billetten ikke skal være dyrere enn det den opprinnelig kostet da selgeren kjøpte billetten selv.

Skogly forklarer at det er mange måter ting kan gå galt på dersom du velger å kjøpe billetter på svartebørsen.

– Man kan oppleve blant annet at man får dårligere plasser enn det det reklameres med, man kan oppleve å ikke få billetten eller man kan komme til festivalen og få høre at den er falsk. Mange av dem som lurer folk på denne måten er også veldig flinke til å forfalske billettene, så det er ikke alltid like lett å legge merke til at du faktisk har kjøpt en falsk billett.

Hjelp å få

Selv om Skogly fraråder folk fra å ty til slike løsninger, kan det være hjelp å få dersom man har gått i fella.

– Hvis man skal kjøpe billetter av privatpersoner må mann passe seg for anonyme selgere. Skaff kontaktinformasjon fra selgeren og dokumentasjon om salget og prisen man kjøpte billetten for. Da kan man nemlig kreve selgeren for mellomlegget mellom det du betalte og det billetten opprinnelig kostet.

I verste tilfelle kan det hende at festivalturen blir veldig dyr og at man sitter igjen med lite.

– Noen reiser jo langt og overnatter på hoteller for å delta på konserter og festivaler. I verste fall kan man da ha reist forgjeves uten å i det hele tatt få kommet inn på arrangementet.

Artikkeltags