Gå til sidens hovedinnhold

Slik avslørte lærerne hvordan eleven jukset

Artikkelen er over 3 år gammel

Først lurte eleven plagiatkontrollen ...

(Tønsbergs Blad)

Ved å erstatte mellomrommene med utropstegn klarte Sandefjord-eleven å lure skolens formelle plagiatkontroll. Men årvåkne lærere satte en stopper for jukseforsøket.

Fra mellomrom til utropstegn

Det under rettingen av vårens heldagsprøver, at en lærer ved Sandefjord videregående skole oppdaget at noe ikke var helt som det skulle med en av elevenes prøvebesvarelser.

Lærerne ante at noe var galt da de ikke fikk ordtellingen til å stemme.

Det viste seg at eleven hadde kopiert teksten fra en annen kilde, og byttet ut alle mellomrommene med utropstegn. Disse utropstegnene fikk all teksten i prøvebesvarelsen til å bli registrert som ett ord. Det skriver NRK Vestfold, som først omtalte saken.

Eleven endret fargen på utropstegnene fra svart til hvitt slik at de ikke synes i dokumentet, og dermed så teksten helt normal ut. Eleven leverte teksten som sin egen, og skolens plagiatkontroll, It's Learning, lykkes ikke i å fange opp at eleven hadde jukset.

LES OGSÅ: Flere tas i juks på universiteter og høyskoler

Får konsekvenser

Det var ikke før lærerne endret fargen på hele teksten at alle utropstegnene kom fram.

Rune Byre, eksamensansvarlig ved Sandefjord videregående skole, er bekymret for hvor lett det kan være å jukse på eksamen. Ingen av plagiatkontrollene Byre kjenner til ville avslørt den typen juks som Sandefjord-eleven nylig ble fersket i.

– Det vil i så fall få konsekvenser ved at juks ikke blir oppdaget i plagiatkontroll ved sentral sensur, sier Byre til NRK Vestfold.

For eleven fikk jukseforsøket sterke konsekvenser. Han mistet karakteren på prøven, og fikk nedsatt atferdskarakter.

– Det er klare konsekvenser for å bli tatt i juks, sier Byre.

LES OGSÅ: Studenter jukset seg til over 20 millioner kroner i støtte

Menneskelig kontroll er best

I et forsøk på å forhindre at slik juks gjentar seg har eksamensansvarlig meldt saken inn til eksamenskontoret i Vestfold – og herfra har saken blitt tatt opp i Utdanningsdirektoratet.

Anine Fischer Bjelland, seksjonssjef for eksamenskontoret i Vestfold fylkeskommune, har i kommunikasjon med Utdanningsdirektoratet fått bekreft at denne juksemetoden ikke ville blitt avslørt i dagens plagiatkontroll.

Fischer Bjelland utfordret direktoratet på hvor vidt det vil utarbeides nye kontroller som kan oppdage den typen juks.

Eksamenskoordinator Mari Bjugstad Wiken ved Utdanningsdirektoratet, sier til NRK Vestfold at de er klar over problemet og jobber med saken.

– Den som vil jukse, vil alltid finne en måte å gjøre det på. Det er ikke nytt for oss, sier hun, og legger til at den aller viktigste plagiatkontrollen er menneskelig.

– Den kvalitetssikringen eksamenssensorene gjør under sin vurdering av besvarelsen er den beste måten å avdekke juks på, sier hun.

LES OGSÅ: Er dette plagiat?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.