(Moss Avis)

( Se en video til nederst i saken):

På båtturen rundi i sjøen rundt Moss, så Dag og medpassasjerene hans Vanja Kodzoman (49), Margrethe Ribe (49) og datteren Eva Hallan (9) plutselig en hvithval som så ut til å spise på noen bøyer sør for Moss. Dette var ved 14:00-tiden søndag.

– Det så ut som om den kanskje spiste alger eller skjell på bøyene. Vi skrudde av motoren for å ikke forstyrre den. Da kom den etter hvert svømmende bort til oss, sier Hallan, som beskriver det som et ganske uvirkelig øyeblikk.

Virket nysgjerrig

Et øyeblikk han klarte å filme med mobilen og senere poste på Facebook-siden «Du vet du er fra Larkollen».

– Dette er nok et «once in a liftetime»-øyeblikk som vi ikke får oppleve igjen, sier Hallan.

Han sier hvalen var rolig, men virket nysgjerrig på dem og at den svømte bort til båten så de fikk nærkontakt med den.

– Dere var ikke litt redde da?

– Nei, men det kribler jo litt i magen. Jeg har aldri sett en hvithval før. Og den er jo ganske stor. Jeg vil tippe den var om lag fire meter lang, sier Hallan.

Han anslår at hvalen svømte rundt båten deres i om lag 10 minutter før den forsvant. Da hadde flere andre båter kommet til også. Hallan sier alle skrudde av båtmotorene sine for å ikke skremme dyret.

Bekrefter at det er Hvaldimir i Oslofjorden

Det var ikke hvemsomhelst som Hallan og co. møtte på båtturen søndag.

Leder for Team Hvaldimir, Sebastian Strand, bekrefter til Moss Avis at det er kjendishvalen Hvaldimir som nå har dukket opp i Oslofjorden.

Hvithvalen, som er den eneste i sitt slag i Fastlands-Norge, ble sist observert på Sunnmøre i april, men har nå klart å ta seg veldig langt på veldig kort tid.

Strand, som er en av flere frivillige som følger hvithvalens bevegelser og forsøker å overvåke for å passe på at den har det bra, sier de klør seg i hodet over den voldsomme farten den har hatt langs norskekysten.

Ber om tips fra publikum

– Den har beveget seg raskere og lengre på de siste halvannen månedene enn den har gjort på de siste tre årene, sier Strand. Han er nå bekymret for at hvalen skal svømme mot Oslo der sjansene for at den kan bli skadet av båtpropeller er store.

– Vi har hjertet i halsen. Vi har fryktet at den skal ta seg inn Oslofjorden. Akkurat nå aner vi ikke om den er på vei mot Sverige eller Operahuset, sier Strand, som ber publikum om å tipse om observasjoner til Strand på 91535351.

– Vi fikk tidligere hjelp av oppdrettsnæringen til dette, men det er det ikke her, sier Hvaldimir-vennen som nå ber publikum ringe inn observasjoner, samt sende videoer og bilder.

Dette bør du gjøre om du ser Hvaldimir

– Det er ikke så mye fisk i Oslofjorden, så vi er jo redde for at den ikke får i seg nok mat. Vi har i så fall en kriseplan for det, sier Strand. Han ber ellers folk om å oppføre seg på følgende måte for å minimere risikoen for å skade Hvaldimir:

  • Ligger den for seg selv og hviler eller spiser, så la den være i fred. Den trenger all næring og hvile den kan få.
  • Den er sosial, men la den oppsøke deg, ikke motsatt.
  • Skru alltid av båtmotoren i nærheten av den.
  • Ikke gi den mat.
  • Tips Team Hvaldimir om observasjoner på 91535351. Videoklipp kan sendes på mail til [email protected]

Strand sier hvithvaler i utgangspunktet trives i arktiske strøk og synes det er utrolig at Hvaldimir har tatt seg så lang sørover som ytre Oslofjord. Søndag var temperaturen i sjøen 13–14 grader.

Moss Avis vet nøyaktig hvor Hvaldimir ble observert i dag, men har utelatt detaljer, for å unngå hysteri og større fare for Hvaldimir.