I fjor ble 1361 tatt med mobilen bak rattet i Sør-Øst politidistrikt

Dette er en liten økning fra 1256 forenklede forelegg i 2021.

- Fra før vet vi at uoppmerksomhet er en stor årsak til trafikkulykker, og da er dessverre ofte skjermene involvert. Mange ulykker kunne potensielt vært unngått om flere valgte å legge vekk mobilen, sier Bendheim.

Bendheim minner om at en bil i 80 km/t beveger seg lengden av en fotballbane (90 meter) ved fire sekunders uoppmerksomhet, og at mye kan skje i løpet av disse meterne.

- I trafikken skjer det mye på få meter. Få sekunders uoppmerksomhet kan derfor gi fatale konsekvenser. Er man oppmerksom og på vakt, er sannsynligheten for en alvorlig ulykke vesentlig mindre. Vår oppfordring er derfor enkel: Legg vekk mobilen når du setter deg bak rattet.

2022 ble et trist år for trafikksikkerheten

I 2022 omkom 118 personer i trafikken, dette er en økning fra 80 omkomne i 2021. Hele 38 flere ble brått revet vekk, og dette er nesten 50 prosent økning fra 2021.

- Med den ulykkessituasjonen vi har vært vitne til i 2022, er det nå i alles interesse at mobilen prioriteres vekk når man sitter i bilen. Å la mobilen ligge i lomma, eller å bruke en fastmontert holder - er begge veldig enkle tiltak alle kan bidra med for å gjøre situasjonen på norske veier litt tryggere, påpeker Bendheim.

Bendheim opplyser også om at mobilbruk i bil nå straffes med bot på 7450 kronerog tre prikker på førerkortet. For de i prøveperiode medfølger dobbel prikkbelastning og seks prikker.

Ung i trafikken er for øvrig Norges eneste trafikksikkerhetsorganisasjon for ungdom. De jobber landsdekkende med å bygge gode trafikanter i alderen 15-26 år gjennom kampanje- og holdningsarbeid.