Gå til sidens hovedinnhold

Ronny og Thorbjørn har en bønn til oss: – Det er kun tre ting som skal ned der

Flere ganger i uka må Ronny Mikalsen og Thorbjørn Andresen rydde opp i dritt fordi Tønsbergs befolkning slurver.

(Tønsbergs Blad)

– Her, ta på dette, du, sier Thorbjørn Andresen og gir Tønsbergs Blads journalist en engangs kjeledress og gassmaske.

– Du får en triveligere opplevelse med det på, sier han og smiler stort.

Sammen med Ronny Mikaelsen har de tatt med lokalavisa til en av kommunens mange pumpestasjoner. Denne ligger ved siden av noen stallbokser på Jarlsberg Travbane, akkurat der parkeringsplassen ved Meny Jarlsberg starter.

– Denne pumpestasjonen er den «verste» i kommunen. Den vi besøker oftest. To-tre ganger i uka må vi hit og åpne tette pumper.

LES OGSÅ: Kennet (53) kom til tom leilighet på Tjøme. Nå får han hjelp fra uventet hold: – Nesten ikke til å tro

Fant en hel kjole

Pumpestasjonen er et knutepunkt for avløpsledninger. Hit kommer det avløpsvann fra Vear, Sem og tidligere Re kommune.

– Det at dere må hit så ofte, betyr det at folk i disse områdene synder mer enn andre i kommunen når det kommer til hva som kastes i do?

– Ja. De er minst flinke. Vi må selvfølgelig innom andre pumpestasjoner også, men langt ifra så ofte som her, sier Ronny Mikalsen.

Pumpene i pumpestasjonen sender mellom 150–160 liter vann i sekundet gjennom rørene. På denne pumpestasjonen er det tre pumper som jobber, og som to til tre ganger i uka åpnes fordi de er tette. Ronny og Thorbjørn jobber effektiv. På noen minutter har de fått løftet pumpen opp, åpnet den og banket ut en udelikat klump. Selv med gassmaske river det litt i nesen.

– 90 prosent av det der er engangskluter. Våtservietter, Jif-kluter og så videre, sier Ronny.

– Hva er det verste dere få inn der?

– Filler. Alt med fiber som ikke løser seg opp. En gang fant vi en hel kjole, som noen hadde kastet i do. Ganske utrolig.


Kun tre ting

Thorbjørn og Ronny har bokstavelig talt en drittjobb. De må rydde i din og min dritt fordi vi kaster ting i do som ikke hører hjemme der.

– Det er kun tre ting som skal ned der. Nummer én, nummer to og toalettpapir. Alt annet skal i søppeldunken. Det burde ikke være vanskelig, sier Ronny Mikalsen.

– Hva skjer hvis ikke dere ikke får åpnet de tette pumpene?

– Da renner dette ut i eleven like bortenfor, som er tilknyttet Byfjorden og Vestfjorden.

LES OGSÅ: Ordfører Jon er klar til å slåss for elevene: – Dette ville aldri skjedd i gamle Vestfold

Et annet stort problem for avløpsledningene er matfett. Vi skyller altfor mye av det ned i vasken, i stedet for å tørke det ut av stekepanna og kaste det i matavfallsposen.

– Tønsberg kommunen har en spylebil innleid på heltid med to ansatte. De jobber nesten kun med problemer som har oppstått i ledningsnettet som følge av matfett, sier Thorbjørn Andresen.

Nøye med sikkerhet

I utgangspunktet er avløpssystemet laget slik at det ikke skal være nødvendig å åpne pumpene og fjerne ting som har tettet de. For at det skal bli slik må innbyggerne ikke kaste ting i do som ikke skal dit.

– Sprøyter og glass er vel noe av det verste vi kan finne, for det kan være farlig for oss. Allerede er jo dette en jobb med en viss fare for egen sikkerhet. Vi blir blant annet vaksinert for å gjøre denne jobben. Vi utsetter oss selv for en del bakterier som ikke er bra, tross beskyttelsesutstyret, sier Ronny.

– I tillegg er det seks meter ned når vi åpner lukene her. Så sikkerhetsseler nøler vi ikke med. Å dette ned der, i den møkka som ligger i bunn der har du ikke lyst til, sier Thorbjørn, og peker ned mot kloakkvannet, og sier:

– Sikkerhet er viktig. Du ville ikke falle ned der, i så fall gjelder det å følge ordtaket; Når du står til halsen i dritt, er det lurt å ikke henge med hodet.

Kommentarer til denne saken