Det var en av utfordringene som dukket opp på den ukelange idedugnaden 9.-klassingene ved Teigar ungdomsskole gjennomførte nylig.

Hele trinnet, 100 elever fordelt på 22 grupper, hadde fått i oppgave å komme opp med ideer som kanskje en dag kan bli grunnlag for nye arbeidsplasser og for produkter som kan løse små eller store problemer knyttet til livsmestring og folkehelse.

En representant for Ungt entreprenørskap var involvert i ukesprosjektet. Det samme var åtte dommere, blant dem kommunens næringssjef Jonathan Hall og ordfører Jon Sanness Andersen (Ap), som var på plass for å få et innblikk i elevenes arbeid - og å kåre de beste ideene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Varer lengre

- Vårt produkt skal bidra til at barn og unge kan bruke for eksempel slalåmstøvler lenger. Når man er ung, vokser man fort fra ting, og det produktet vi har funnet på, vil kunne spare foreldrene for penger og også være bra for miljøet, fortalte Vilde Lindøe da Øyenes utsendte gikk en runde blant elevbedriftene.

Gruppa lanserte ideen om en boblesokk som skal utvide seg eller bli mindre, alt ettersom plassen i for eksempel slalåmstøvelen er stor eller liten.

- Det innebærer at man kan kjøpe støvler som er et nummer for store. På den måten varer de lengre. Tanken er at de skal kunne produseres av plast man finner i havet, sa Lindøe.

Løse strømfloke

En annen gruppe hadde jobbet fram ideen om et produkt som skal gjøre det lettere ikke å gå tom for strøm på for eksempel datamaskinen.

- Vi har laget et konsept med en trådløs powerbank med tilhørende veske - og ladekabel. Mange opplever at det er få kontakter på for eksempel tog, buss og ferje, og da er det praktisk med en trådløs powerbank, mente Celine Aleksandersen i gruppe TechPower.

Hun hadde stor tro på produktet:

- Jeg tror det kan bli en suksess globalt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tampong-automat

Gruppa med navn Chacyclen var inne på noe i samme gate.

- Vi tenker at det er mye energi som ikke kommer til nytte når man sykler. Vi ønsker at den energien som brukes når man bremser, skal tas brukes til lading av en powerbank, fortalte gruppemedlemmene, som hadde en ivrig lyttende og noterende ordfører innom.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ved et annet bord sto seks elever som hadde tatt tak i et tema som er mye framme nå; gratis tamponger og bind.

- Vi har ideer om en automat som kan stå for eksempel på toaletter på ungdomsskoler og videregående skoler. Hvis man får mensen plutselig, så kan man fort ved hjelp av en app på telefonen få ut produktet man trenger. Det er viktig at det bare er jenter som har appen, så ikke guttene kan holde på og tulle med det, sa Sofie Stang Ingebrigtsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)


Intenst

Lærer Une May Indseth var imponert over både ideer og pågangsmot.

- Det har vært en intens uke, og elevene har virkelig stått på og vært uredde. De har kontaktet brannvesen og bedrifter for å finne ut om ideer er gjennomførbare og om produkter de har tenkt på fins fra før. Og flere grupper har måttet forkaste både én og to ideer og begynne forfra når de har sett at det ikke fins et marked for produktet de har tenkt ut.

Henriette Markussen er rådgiver i Ungt entreprenørskap og opptatt av å gi elevene et innblikk i hva som venter etter skolegang.

- Vi er et bindeledd mellom skole og jobb, og det er moro å se så mange kreative elever og gode ideer rundt på skolene.

(artikkelen fortsetter under bildet)


Skape arbeidsplasser

Ordfører Jon Sanness Andersen lot seg også imponere.

- Vi vet at veldig mange av framtidas arbeidsplasser ennå ikke er skapt. Én uke er kort tid med tanke på å komme opp med gode ideer for å skape produkter og arbeidsplasser, men jeg syns elevene har vært kjempeflinke. De har forberedt seg godt og presenterte ideene på en fin måte, sa ordføreren etter messa på Teigar.

Dommerne skulle kåre vinnere i ulike kategorier. I kategorien beste presentasjon, ble det delt seier mellom TechPower og EasyLine.

I beste vare/tjeneste vant JobbUng, mens beste vare/tjeneste for Færder ble vunnet av KanTeigar, som hadde ideer om hvordan man kan få på plass en kantine på skolen. Denne gruppa vant også publikumsprisen, stemt fram av skolens øvrige elever.

Vant hovedprisen

Hovedvinner ble gruppa Hotbutt, som kunne innkassere en gratis middag på brygga i Tønsberg. De vant for ideen om et oppladbart sitteunderlag som også kan brukes som powerbank. Disse elevene står bak: Dea Silseth Rastin, Filippa Sulutvedt Hveem, Marthe Bakke Bøhmer, Celina Pettersen-Høvik og Sarah Heyerdahl Svensen.

Dette var panelet som sto bak kåringene: Stig Lund Johannessen (rektor Teigar), Jon Sanness Andersen (ordfører Færder kommune), Trine Tenvik (næringsrådgiver Tønsberg kommune), Jan Kristian Johansen (rektor Teie skole), Dag Petter Søderman (gründer, grunnlegger og daglig leder av Ungcash), Jonathan Hall (næringssjef i Færder kommune), Charlotte Bakke (gründer, grunnlegger av Glitter Eco Lovers) og Birgitte Skonnord (inspektør 10. trinn på Teigar).