- Jeg begynte som ryddegutt på Kiwi Kleivbrottet på fjellet i Holmestrand da jeg var 16 år gammel, forteller Ole Martin Gundersen.
Nå har han vært noen uker på jobb i strandkanten i Kjøpmannskjær. Allerede jobber han i shorts.
- Jeg begynner tidlig i shorts, og slutter sent. Det er høyt tempo på jobb og praktisk med shorts, sier Gundersen.
Utenfor ligger en brygge med 19 tomme båtplasser. Kiwibutikken ved Vrengen begynner med søndagsåpent i mai i forkant av storinnrykket av sommergjester på øyene.
- Kiwi i Kjøpmannskjær er en ekstrem sesongbutikk. I sommersesongen er vi 20 flere på jobb enn om vinteren. Omsetningen i en sommeruke kan være 4-5 ganger mer enn i en vinteruke, sier Ole Martin, som kommer fra jobben som butikksjef for Kiwi i Stokke. Før det var han butikksjef i Kiwi Holtandalen i Horten.
- Egentlig hadde jeg siktet meg inn mot å utdanne meg til politi, men da jeg var 19 år gammel, ble jeg tilbudt stillingen som assisterende butikksjef i Holmestrand, forteller Ole Martin, som siden har fått den ene utfordringen etter den andre.
200 søknader
Den dagen vi var innom var det siste frist for innlevering av søknad på sommerjobb i butikken. Med rundt 200 søkere er Ole Martin i en luksussituasjon som leder. For de nye som kommer inn, er han et levende bevis på at det er mulig å bygge seg en karriere innen matbutikkbransjen.
- De som er sulten på arbeidslivet og vil prøve seg, kan få sjansen. Andre er på hytta i sommer og ønsker å tjene penger ved siden av å feriere.
I prosessen med å ta inn ekstrahjelp til sommeren, legger han vekt på smil og utadvendthet, og mer.
- Du kan si at jeg legger mer vekt på personlig karakter enn på karakterer fra skolen. En god søknad teller også, sier Ole Martin.
Han har lang erfaring alderen tatt i betraktning. Arbeidsmiljøet er hjertet i virksomheten slik han ser det.
- Du bruker mer tid på jobb med kolleger enn med familie. At medarbeiderne og jeg trives på jobben, er veldig viktig. Det er også viktig for kundene. Godt humør og tempo blant medarbeiderne gir en god tone. Hvis noen har en dårlig dag, er det fint å si ifra om det. Åpenhet og god takhøyde styrker trivselen, sier Gundersen om suksessfaktorer som har landet han ved sjøen i Vrengen.
Tenker på flytting til øyene
Opprinnelig kommer han fra Bergen. Familien flyttet til Holmestrand da han var sju år gammel. Bergensdialekten er borte, men kjøpmannsgenene er åpenlyst intakt.
- Vi bor på Sem i dag med en datter på halvannet år. Vi har flyttet etter jobben før og er ikke fremmede for tanken på å flytte til Færder, sier Gundersen.