I fjor påske var det hytteforbud og tomme skibakker over hele Norge, og mange hyttekommuner fryktet at folk fra storbyen ville ta med seg koronasmitte til fjells.
I år er det lov å dra på hytta med egen husstand – men kommuner med mange fritidsboliger - som Hemsedal, Ringsaker og Sirdal - er fortsatt urolige for importsmitte fra byene.
Derfor har helsemyndighetene kommet med klokkeklare råd om at reisende som skal til hytta bør handle i egen kommune før avreise.
En undersøkelse som Ipsos har gjennomført på vegne av Gjensidige, viser imidlertid at en god del ikke har tenkt å følge rådet fra myndighetene.
– En av fire nordmenn skal på hytta i påsken. I denne gruppen er det omtrent en syvendedel som trosser rådene fra myndighetene. Det betyr minst 100.000 normenn, men sannsynligvis er tallet en god del høyere, sier Bjarne Rysstad i Gjensidige til Nettavisen Økonomi.
Respondentene i undersøkelsen ble stilt spørsmålet «hvor kommer du til å gjøre mesteparten av dagligvareinnkjøp for påsken?».
– I undersøkelsen ser vi tendenser til at Oslo-folk i større grad vil vente med handelen til de kommer til hyttekommunen enn andre, sier Rysstad.
Les mer: Dødt løp mellom lavpriskjedene før påske: - Virker som et avtalt spill
Dagligvarekjedene setter inn store ressurser
Dersom du må handle i kommunen du har hytte, oppfordrer Helsedirektoratet deg til å bruke munnbind, kun sende inn ett familiemedlem i butikken og å forsøke å handle når det vanligvis ikke er så travelt.
Dagligvarekjedene står klare til å ta unna det som kommer av påsketurister.
– Vi er ikke overrasket over at mange planlegger å handle i hyttebutikken sin. Jeg kan selv kjenne meg igjen i at det er vanskelig å få plass til hele familien og matvarer for en hel uke i bilen ved avreise. Vi er ikke overrasket, og er forberedt på hva som vil komme, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop.
Denne uken er dagligvarekjedene åpne mandag, tirsdag og onsdag, samt lørdag. Da kan det fort bli høyt trykk onsdag kveld og lørdag.
– Vi oppfordrer til å storhandle tidlig i uken, og så kan man heller handle ferskt brød og eventuelt andre småting påskeaften ved behov, sier Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi, og minner om at de fleste varene er holdbare over påske.
Dagligvarekjedene sier til Nettavisen Økonomi at de vil sette inn ekstra bemanning og tiltak de dagene matbutikkene er åpne.
– Blant de viktigste tiltakene i påsken er innføring av obligatoriske kundeverter i alle butikkene våre. Kundevertene sørger for at maks antall kunder i butikk blir overholdt, samt at kundene blir minnet på å bruke munnbind, sprite hendene, holde avstand og at kun en fra hver husstand går inn og handler, sier Anette Grønby Rein, som er pressekontakt for både Joker, Spar og Nærbutikken.
Les også: Coop Prix vekker oppsikt med menskampanje: – Året 1985 ringte og vil ha tilbake artikkelen sin
Kan få maten levert på hytta i stedet
Rein minner om at det finnes andre måter å få dagligvarene i hus på enn å handle i lokalbutikken selv.
– Mange av våre butikker har gode, alternative måter å få varer levert på, slik som tilgjøring eller henting av varer i butikk. Vi oppfordrer hyttefolket til å undersøke mulighetene, sier hun.
Som i fjor vil lokale kjøpmenn og butikker i typiske hyttekommuner tjene en god del mindre i påsken enn til vanlig når flesteparten planlegger å handle før de drar.
– For mange av våre butikker på fjellet og ved sjøen er påsken utvilsomt en av årets viktigste sesonger. Her skapes det et overskudd som man kan tære på i mer stille perioder gjennom året, og som i mange tilfeller er avgjørende for å opprettholde driften av nærbutikken i lokalsamfunnet, sier Rein.
Les mer: Ser gigantoppside for aksje: – Treffer alle kriterier for en aksje som kan mangedobles i verdi