Ekteparet Odd Harald og Inger Brøndbo fra Øvre Eiker har hytte i Dukeli hyttefelt i Eggedal, hvor det ikke er lagt fram infrastruktur for strøm, vann og avløp. Med en rekke smarte løsninger sørger for at de har alt det de trenger av vann, varme og strøm i den 90 kvadratmeter store fritidsboligen.
– For å dekke strømbehovet har vi montert opp fire store solcellepaneler, og vi trenger kun litt ekstra strøm til vannpumpa som brukes når sisternen inne på badet må fylles. Dagens høye strømpriser bekymrer oss derfor ikke på hytta, for den eneste kostnaden vi har til strøm, er et par ti-litere med bensin i året, til aggregatet som driver vannpumpa, sier Odd Harald Brøndbo.
Han forteller at solcelleanlegget er koblet via en batteribank plassert under gulvet på hytta, og at en konverter omformer strømmen fra batteriene slik at det er et 220 volts strømopplegg i hele fritidsboligen.

Fritidsboligene i fjellet bruker mer strøm enn alle privatboligene i Sigdal og Krødsherad til sammen
Ekteparet hadde tidligere en gammel hytte på tomta, også den uten innlagt vann og strøm. Da de skulle bygge ny hytte for et par år siden, tok de derfor høyde for at også den skulle fungere uten å være tilknyttet ekstern strømkilde, vann og avløp.
– Vi har borevannshull rett utenfor hyggeveggen og det sikrer oss vann året rundt, og kloakken tas hånd om av et godkjent gråvannsanlegg med filtreringsgrøft, sier Brøndbo.

Høye strømpriser trekker nye innbyggere til Sigdal og Krødsherad
Bruker årlig kun 8.000 kroner til oppvarming
– Hva med oppvarming?
– Hytta er bygd slik at den tilfredsstiller dagens krav til isolasjon, og sammen med to hyttenaboer har vi gravd ned en stor gasstank som gjør at vi får det vi trenger av varme fra flere gassovner vi har montert i hytta. Noe som gjør at det å holde varmen i hytta og annekset hele året, kun koster oss om lag 8.000 kroner, sier den kreative hytteeieren.
Han sier den nedgravede tanken gjør at de i tillegg slipper å dra med seg store gassflasker hjemmefra hver gang de skal til fjells.
– Det er også langt rimeligere å fylle den store nedgravde gasstanken fra en tankbil én gang i året eller sjeldnere, enn hva det er å kjøpe gassen på gassflasker, smiler Brøndbo.
En fiffig ting han viser Bygdeposten, er at han har lagt opp et gassuttak på terrassen, hvor han ved et enkelt grep kan koble til gassgrillen når familien skal kose seg ute med litt grillmat.
Fullgodt kjøkken og bad
På kjøkkenet har familien et stort moderne kjøleskap, komfyr, stekeovn, samt en vannvarmer som også drives med gass
– Det gjør at kjøkkenet på hytta ikke står noe tilbake for det vi har hjemme i Hokksund, og ved at kjøleskapet går på gass slipper vi også å høre på duringen fra det, smiler fruen i huset.
På badet har ekteparet også varmt og kaldt trykkvann i kranene, samt stor dusj og vannklosett. Så det er ikke mye som tyder på at hytta ikke er tilkoblet en ekstern strøm- eller vannkilde.
De forteller at de som har besøkt dem på hytta, ikke har merket noe til at den er selvforsynt med både vann, strøm og varme.
Claus selger vedovner som aldri før: – Et halvt års ventetid
Oppvarmet hele året
– Hytta er bygget slik at den kan stå uten varme, og vi har installert en hovedkran som gjør at alt av vann, ved å åpne krana, vil renne ut. Slik at vannrørene ikke risikerer å fryse i stykker når det er kuldegrader, sier Brøndbo.
– Vi har likevel valgt å ha på noe gassvarme når vi ikke er her. For vi bruker hytta mye, og da er det godt å ha grunnvarmen når vi kommer opp hit, smiler kona.
Ekteparet forteller at de i de kalde periodene av året likevel drenerer hytta for vann når de reiser hjem, i tilfelle noe skulle skje med gasstilførselen mens de er borte.
– Hvor mye har det kostet ekstra å bli selvforsynte med det meste på hytta?
– Det har nok kostet oss om lag 250.000 kroner mer enn om vi hadde bygget en helt ordinær hytte. Men når det har ført til at de årlige driftskostnadene er på under 10.000 kroner, er det verdt hver en krone, sier Brøndbo.
Med dagens høye strømpriser sier ekteparet, at ekstrakostnadene vil være nedbetalt i løpet av to-tre år.
Noe alle kan gjøre
– Kan de som allerede har hytte, gjøre det samme som dere, for å spare penger?
– Det meste av det vi har installert, kan installeres i hytter som allerede er oppført. For gassovnene monteres eksempelvis på ytterveggene, og eksosen fra dem ledes ut gjennom veggen, så de trenger ikke kobles til noen pipe. Selv har vi bygget hytta slik at gassrørene er lagt under gulvet, men de kan også monteres utenpå hytteveggene, slik at det er relativt enkelt å få lagt fram rørene dit man trenger dem, sier Brøndbo.
Solcellepaneler er noe han sier alle kan montere for å få strøm på hyttene, for via batterier og en omformer kan panelene kobles til det allerede eksisterende strømopplegget i hyttene.
– Når det gjelder vann og avløp, kan det være noe mer vrient, for det avhenger av om man får lov til å bore etter vann og får godkjent et lukket avløpsanlegg. Men det er bare å søke, så kan det hende at det lar seg gjøre, smiler ekteparet.
De ser nå fram til mange flotte opphold i hytta i årene som kommer. Uten at de trenger å bekymre seg for å få høye strømregninger som følge av dagens skyhøye strømpriser.