(Tønsbergs Blad)

Sushistedet Sunfish vil bidra til en hyggelig julefeiring for hjemløse eller personer som ikke har et sted å være julaften.

Den gode julegjerningen kommer tilfeldigvis fram i et intervju om en helt annen sak. Da Sunfish-eier Tang Vo (34) snakket om Sun-giving, som lover at restauranten gir 1 prosent av omsetningen til veldedige formål, blir han utfordret på hva de konkret bruker pengene til. I tillegg til å vise til at Sunfish skal ha bidratt med støtte til Den norske sjømannskirke og Røde Kors, forteller han også om opplegget deres julaften.

– Vi inviterer hjemløse og enslige eldre som gruer seg til jul, eller andre som trenger en god middag, så de får en fin julaften. Vi får ikke lov til å servere alkohol, men sushi og poke. Det er gratis, forteller Vo.

Førstemann til mølla

Sunfish i Handelshuset Foyn midt i Tønsberg sentrum har 28 bordplasser fordelt på to etasjer.

– Vi har ingen påmelding. Det er førstemann til mølla fram til det blir fullt, sier Vo om arrangementet som varer fra klokken 16–18 julaften.

Nå i adventstiden har Sunfish allerede gitt bort 50 middager til Kirkens bymisjon i Tønsberg.

– Vi valgte å gjøre det som en julgave til bymisjonen, sier Vo.

På grunn av begrenset kjøkkenplass, kommer de ikke til å innrette kjøkkenet for å kunne lage tradisjonell norsk julemiddag julaften.

 

– Poke er up and coming, veldig trendy mat fra New York, som består av rå fisk og salat. Egentlig stammer det fra Hawaii, men vi har videreutviklet retten så vi har både varm og kald poke, sier Vo.

Sunfish startet opp i Tønsberg sommeren 2015 og har allerede gjort seg noen erfaringer med å gi bort gratis mat. Sist gang var det imidlertid ikke mat til bords, men takeaway de ga bort. Ifølge Vo, klarte de å servere alle.

– Det var lang kø og mye folk. Jeg anslår at det var 70–100 personer som fikk gratis mat. Det koster en del i råvarer og arbeidskraft. Men denne gangen blir det dining så gjestene kan kose seg her, sier Vo.

Tang Vo eier spisestedet og driver det sammen med sine to brødre, Nhat Vu Van (31) år og utdannet kokk, og Minh Tom Vu (22).

– Vi gjør ikke dette for profitt, men fordi vi ønsker å bidra med noe tilbake til samfunnet, sier Vo.