På det månedlige rektormøtet i januar, skal Tønsberg-rektorene, tillitsvalgte og administrasjonen i Tønsberg kommune møtes for å snakke om lekser og arbeidsmiljøloven for barn.
– Vi bør prøve å sette en standard, i hvert fall for hvor lang tid hver elev skal behøve å bruke å lekser – og prøve å få til en bedre kabal for lekser og prøver. Vi har sett på det før, men nå er det modent for ny diskusjon, sier Vikan Andersen.
I Ungdata-undersøkelsen svarte 40 prosent av jentene i 10. trinn på Vear ungdomsskole at de bruker to timer, eller mer på lekser og annet skolearbeid, utenom skoletid, hver dag.
17 prosent av jentene og guttene for hele ungdomsskoletrinnet i Vestfold har svart det samme.
Læringseffekten: ■ øker klart med elevenes alder. ■ er størst for «skoleflinke elever» ■ er lav når elevene må sette seg inn i nytt eller krevende fagstoff hjemme. ■ er langt større når elevene bruker tid hjemme på å øve på det de har fått forklart godt og når hjemmeoppgaven er enkel. ■ Avgrenset og hyppig hjemmearbeid har større effekt enn hjemmearbeid med lang frist. ■ Lekser som læreren sjekker har større læringseffekt enn det som ikke blir sjekket. ■ Elever som får lekser de ikke mestrer eller kan få hjelp til, blir demotiverte og får økt nederlagsfølelse. Kilde: Rektor Hans Kristian Vojes sammendrag fra «Visible Learning»
Kommentarer til denne saken