Brennmanetene er tilbake – kjerringrådene kan gjøre vondt verre

UNNGÅ KJERRINGRÅDENE: Maneter kan by på både kløe og svie, og enda verre kan det bli hvis man følger de gamle kjerringrådene.

UNNGÅ KJERRINGRÅDENE: Maneter kan by på både kløe og svie, og enda verre kan det bli hvis man følger de gamle kjerringrådene. Foto:

Visste du at kjerringrådene kan gjøre skaden enda verre?

DEL

(Tønsbergs Blad) Hele Tønsberg-regionen har tilgang til saltvann, og dermed er nok de fleste kjente med brennmaneter. Å bli brent av en manet er nok heller ikke så ukjent for de fleste.

– Det å følge kjerringrådene som å smøre på yoghurt, drysse talkum, dynke med dispril-oppløsning i vann, helle på urin eller gni en glassmanet mot skaden kan virke mot sin hensikt. Dette kan heller øke plagene mer enn de blir redusert, skriver Jan Einar Vaage i Tryg Legehjelp i en pressemelding.

LES OGSÅ (+): Emil (16) er snart klar for VM: – Det blir spennende å se om jeg klarer å beholde roen

– Fjern trådene i saltvann

Det Vaage derimot kan anbefale er først og fremst å sjekke vannet før man hopper uti, og huske å ta på seg vannfast solkrem. Hvis man derimot er uheldig og blir brent, sier Vaage følgende:

– Svøm rolig vekk fra stedet, slik at brenntrådene ikke suges mot deg.

Etter dette anbefaler legen at man fjerner alle trådene før man starter behandlingen.

Vaage presiserer at man bør fjerne trådene i saltvann og ikke ferskvann, da dette kan utløse mer gift. Man bør også bruke hansker da man gjennomfører dette.

– Det enkle er ofte det beste

Hvis man sliter med å fjerne trådene, kan man gni sand, blandet med saltvann, på området. Eller rett og slett å barbere bort trådene ved hjelp av barberhøvel og barberskum.

– Når man skal behandle skadene er det enkle ofte det beste, står det i pressemeldingen.

En god behandling kan være varmt vann ellers kan man også kjøpe lokalbedøvende kremer på apoteket som hjelper mot kløe og svie. Hvis man har en kraftig allergisk reaksjon må man kontakte lege.

Artikkeltags