Svømmehallen: – Det blir mange skuffa folk dersom vi ikke får til det prosjektet vi har planlagt

VIKTIG BYGG: – Skal vi tiltrekke oss mennesker i denne byen, må vi ha et bra folkebad, påpeker Per Martin Aamodt (Ap)

VIKTIG BYGG: – Skal vi tiltrekke oss mennesker i denne byen, må vi ha et bra folkebad, påpeker Per Martin Aamodt (Ap) Foto:

– Det er viktig for alle innbyggerne i Tønsberg kommune at vi får bygget et skikkelig folkebad nå, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Per Marin Aamodt (Ap).

DEL

(Vestviken 24) Per Martin Aamodt har fulgt debatten om svømmehallprosjektet med interesse og synes det er flott med diskusjon, men han håper sterkt at prosjektet som er planlagt på nabotomta blir realisert.

Aamodt er leder for Utvalg for plan og bygg. Fram til jul satt han i styringsgruppa for ny svømmehall.

– I 2015 fikk vi tilbakemeldinger om store utfordringer med svømmehallen. Vi hadde diskusjoner der det kom fram at det ikke var regningssvarende å totalrenovere. Det ville være som en rotfylling av hele tanna. Slik jeg forsto det, var det bare nord- og sydveggene som kunne bestå, resten måtte det gjøres noe med. Også taket. I tillegg lekker det i bunnen og fra akvariet. Dette gjelder den eldste delen fra 1967, forteller Aamodt.

LES OGSÅ (+): Arkitektstudent Zdravko (25) vil bevare svømmehallen og får støtte av arkitektnestor: – Det er som et sakralt bygg

Ønske fra svømme- og stupegruppa

Han kjenner ikke til at det forelegger noen rapport som forteller hva en totalrenovering ville koste. Derimot ble det utarbeidet to rapporter om hvilke tiltak som måtte gjøres for at svømmehallen skulle holdes liv i fram til 2025, en fra lokale ingeniører og en fra Multiconsult.

– Det var et sterkt ønske fra svømme- og stupegruppa om en ny hall. Vi inviterte Nøtterøy og Tjøme til å se på muligheter for å bygge nytt. Det ble besluttet at vi skulle rive den gamle hallen, og flere lokaliseringer ble som kjent diskutert. Vi i Arbeiderpartiet hadde et annet ønske enn tomta som ble valgt, men vi stiller oss lojale mot det, sier han.

LES OGSÅ (+): Renoverte svømmehallen i Stavanger. Prisen er en tredjedel av planlagt prosjekt i Tønsberg

LES OGSÅ (+): Mener svømmehall-sammenligning blir feil: – Vårt prosjekt er fire ganger så stort

Plusser og minuser

Han ser plusser og minuser både med ny hall og renovering av den gamle, men mener det er absolutt flest oppsider med ny hall.

– Ved en renovering vil vi være halvannet til to år uten en svømmehall. Det er dramatisk for en kommune med rundt 55.000 mennesker. Vi har noen andre svømmehaller, som Revetal, Ringshaug skole og Eik lærerskole, men det vil ikke dekke behovet for det lovpålagte svømmetilbudet til skolebarn. Dessuten ønsker vi i Arbeiderpartiet å gi en positiv tilbakemelding til særlig svømme- og stupemiljøet, at de skal få et moderne anlegg. Vi ser saken også i et folkehelseperspektiv: Svømmehallen er en sosial møteplass, sier han.

Dårlig kommuneøkonomi

Men så kommer tilstanden til kommuneøkonomien inn i bildet. I fjor høst ble det vedtatt et flatt kutt på to prosent i alle tjenesteområdene i budsjettet, men i januar skrev Tønsbergs Blad om at dette ikke var nok. Når lovpålagte tjenester er prioritert, er det et spørsmål om hva som blir igjen til andre gode formål.

– Det viktigste vi gjør nå er å få en fullstendig oversikt. Vi har satt i gang prosjektet Handlingsrom 2024. Der skal vi finne ut av det spørsmålet, sa ordføreren til avisa da.

Aamodt forteller at de skal ha første møte i dette prosjektet i begynnelsen av mars. Der må gruppelederne komme med forslag til hva man kan kutte eller redusere. Om svømmehallprosjektet overlever denne runden, er foreløpig vanskelig å si. Og der mener Aamodt at det eventuelle plusset ved en renovering kommer inn: Hvis man kan spare penger.

– Syntes det var et flott anlegg

Han understreker at Tønsberg svømmehall har vært viktig for mange mennesker i mange år.

– Jeg var ni år da svømmehallen åpnet. Jeg syntes det var et utrolig flott anlegg – vi var jo ikke nødvendigvis vant til fliser og sånt da. Det er et fint anlegg fortsatt. Men jeg mener som sagt at svømme- og stupeklubbene står for tur nå. De har vært tålmodige. Det blir mange skuffa folk dersom vi ikke får til det prosjektet vi har planlagt, sier han.

Ny svømmehall

Politikerne i Tønsberg og Færder har sagt ja til å bygge et interkommunal svømmeanlegg på tomten nord for dagens svømmehall:

  • Total investering anslås til cirka 550 millioner kroner.
  • Årlig netto driftskostnad på 12,5 millioner kroner.
  • Dagens svømmehall er inne i sitt 52. år. Vanlig levealder for den type haller er 40 +.
  • Målet er å ha ny svømmehall klar til 2023.
  • Prosjektet politikerne har pekt på har cirka 2.000 kvadratmeter vannflate, fire ganger mer enn idag. Halvparten er idrettsorientert, resten fordeles jevnt på familiebad/velvære og eventuelt utendørsbad.
  • Anlegget vil kunne ta imot 200.000 besøkende årlig, cirka tre ganger mer enn idag.

Tønsberg Svømmehall

  • Åpnet i november 1967
  • Tegnet av arkitektene Helge Abrahamsen, Hans Grinde og Rene Philipp
  • Tilbygg i 1978
  • Ligger i Wilh. Wilhelmsens vei 1

Artikkeltags