Gå til sidens hovedinnhold

Far og stemor dømt for vold mot sønnen (13)

Artikkelen er over 4 år gammel

Ikke før var faren dømt før vold mot barna før enda flere voldsepisoder kom for en dag. Da ble også stemor pågrepet.

(Tønsbergs Blad)

I en periode på rundt ett og et halvt år ble en nå snart 13 år gammel gutt utsatt for vold av sin far og stemor hjemme i en kommune i Vestfold. Tønsberg tingrett behandlet saken mot de to i slutten av august.

Begge var tiltalt for å ha slått gutten, for å ha tråkket på, lugget, vridd armen og dratt ham i ørene. Gutten ble truet med at han skulle sendes tilbake til familiens krigsherjede hjemland dersom han fortalte noen om volden. Om gutten dro til et annet sted i Norge ville de finne ham og drepe ham med kniv.

Far kjente seg ikke skyldig etter tiltalen. Det gjorde heller ikke guttens stemor.

Var allerede dømt

Da saken kom opp i retten var faren allerede dømt for vold mot flere av sine barn etter at et av barna hadde fortalt ansatte ved skolen at søskenflokken ble utsatt for vold hjemme. Far ble anmeldt av barnevernstjenesten og dømt til fengsel i fjor vår. Han var en periode før domsavsigelsen ilagt besøksforbud overfor barna, men bodde etter noen måneder igjen sammen med sin kone og barna. Barnevernet hadde da jevnlige kontroller hjemme hos familien.

Umiddelbart etter den første rettssaken kom det fram at den 12 år gamle gutten var redd for å være hjemme med far og stemor. Han fortalte en lærer om vold og trusler og barnevernet og helsesøster ble deretter kontaktet. Samme dag som gutten fortalte om dette ble far og stemor pågrepet av politiet.

Les også: Regjeringen med nye tiltak til barnevernet

Da den nye tiltalen ble tatt ut var det far som først og fremst ble beskrevet som den voldelige av de to tiltalte, mens stemor i stor grad hadde vært vitne til volden og ikke gjort nok for å stanse det. Retten mente det likevel var beviselig at hun hadde slått gutten gjentatte ganger.

Burde informert barnevernet

Tingretten mente far bevisst benyttet seg av frykt og avstraffing for å få sønnen til å oppføre seg slik han mente var riktig.

Om stemor mente tingretten at hun kunne ha hindret vold og mishandling dersom hun hadde fortalt barnevernet om hva som skjedde i hjemmet. Det gjorde hun ikke, og retten fant henne dermed skyldig i medvirkning til vold.

I den første dommen ble faren dømt til fengsel i to år der seks måneder ble gjort betinget. Siden volden han i den siste saken var tiltalt i hadde skjedd i samme tidsrom som de første tilfellene ble det avsagt en fellesdom. Dermed ble far dømt til to år og seks måneder fengsel. Ubetinget. Han ble også dømt til å betale sønnen 75.000 kroner i oppreisning og han ble ilagt besøksforbud på to år overfor sønnen.

Stemor ble dømt til samfunnsstraff i 297 timer med en gjennomføringstid på 10 måneder.

Les også: Her oppdager de overgrep