(Tønsbergs Blad)

I 2017 ble det gjort 37.600 beslag, hvor over 4000 av dette var narkotika. Dette er ny rekord.

– Internett har gjort det lett å bestille narkotika, legemidler og dopingmidler, sier tolldirektør Øystein Børmer, i en pressemelding.

Han er bekymret for både folks helse og tollernes sikkerhet grunnet nye syntetiske narkotiske stoffer som kan være 50 til 10.000 ganger kraftigere enn tradisjonell narkotika.

– Som følge av nye og farlige typer narkotika må vi ta helt andre forholdsregler enn tidligere for å ivareta sikkerheten til tollerne.

Fordoblet

Tolletaten beslagla også rekordantall med øl og brennevin i 2017. Vinbeslagene er fordoblet siden i fjor. Totalt ble det beslaglagt 700 000 liter alkohol dette året.

– Vi ser at profesjonelle aktører smugler stadig større mengder alkohol. Ved hjelp av våre kameraer på grensen, etterretningsarbeid og godt tollerskjønn har vi avdekket omfattende alkoholsmugling i 2017, sier tolldirektøren.

– Mer risikovillige

Tolletaten mener smuglere har blitt mer risikovillige og profesjonelle. I desember stoppet de to trailere med totalt 45 000 liter øl på Svinesund. Samtidig påpeker de at netthandel av narkotika og legemidler i mange små forsendelser har blitt en økende trend.

– Stortingets satsing på styrket grensekontroll, blant annet etableringen av de såkalte ANPR-kameraene på grenseovergangene, har vært kritisk viktige bidrag til å dempe det vi antar er en underliggende vekst i smuglingen, sier Børmer.

LES OGSÅ: Mor smuglet 278 kilo kjøtt