Folk har gjort seg altfor avhengige av bilen. Når godt voksne mennesker ikke lenger får lov å kjøre bil, blir det tragedie for dem

Randi Fjellberg er Miljøpartiet De Grønnes førstekandidat til det ekstraordinære kommunevalget for Færder. For å få mer penger i kommunekassa vil hun innføre eiendomsskatt.

Randi Fjellberg er Miljøpartiet De Grønnes førstekandidat til det ekstraordinære kommunevalget for Færder. For å få mer penger i kommunekassa vil hun innføre eiendomsskatt. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi må være villige til å endre atferd slik at vi ikke kommer dit at vi ikke lenger har livsgrunnlag for vår egen art, sier leder Randi Fjellberg i MDG Færder. For å få til det mener hun nye Færder kommune må endre kurs. Hun vil beholde boplikten og innføre eiendomsskatt.

DEL

(Tønsbergs Blad) – Vi må tenke klimaregnskap, ha klima- og miljøtenkning med i enhver sak.

Randi Fjellberg (70) tar et stykke av den ferske, hjemmebakte eplekaka, bakt med epleslaget «Close». Frukttreet, vi sitter under, har tidligere båret sju epleslag på likt, nå er det tre igjen.

LES OGSÅ: Sp-Kathrine: – Jeg vet bilen min går på diesel. Mannen min har satt på sånn kopp der det står diesel.

Grus ble gress

Der det tidligere var grusvei opp til huset, har det vært gress de siste årene.

– Jeg har grønn parkeringsplass nå, bilen kvittet jeg meg med for sju år siden.

For å ikke overskride kilometerstanden for forsikringspremien, lot hun bilen hvile i garasjen et halvt års tid.

– Da skjønte jeg at jeg ikke hadde bruk for den.

– Du kvittet deg med bilen helt?

– Ja, jeg er ganske viljesterk, og en god gjennomfører, sier hun.

Venninnen syntes hun burde ha en bil i bakhånd og de inngikk en kulturavtale der Fjellberg betalte abonnement for venninnen på Nøtterøy kulturhus, men venninnen sa opp avtalen fordi Fjellberg ikke «hold sin del av avtalen» som var å benytte seg av bilen.

– Jeg tror jeg lånte den tre ganger det siste året. Men når jeg skal til Lofterød fyllplass er hun god å ha. Da drar vi sammen.

Fjellberg har skaffet seg trillebag som kan romme inntil tretti kilo. Det tar henne ti minutter å gå til nærmeste matbutikk. Hun har regnet ut at hun bruker ni kroner dagen på transport etter at hun gikk over til å benytte seg av halvårskort på bussen.

– Folk har gjort seg altfor avhengige av bilen. Når godt voksne mennesker ikke lenger får lov å kjøre bil, blir det tragedie for dem. De har jo aldri øvd seg på å ta buss, sier hun.

– Du blir vant til å planlegge ut fra bussen, og til å redusere pikk og pakk. Og det hender jeg tar taxi, altså, sier Fjellberg.

LES OGSÅ: Spør du Frp-Ellen om skatt, får du raskt svar. Men det er to spørsmål hun helst ikke vil ha

Vil ha folk boene i husene de eier

Miljøpartiet De Grønnes førstekandidat til det ekstraordinære kommunevalget på Nøtterøy og Tjøme er utdannet biolog. Hun har jobbet som lektor, i IT-bransjen i Tromsø, vært IT-sjef i fylkeskommunen og jobbet som rådgiver for administrerende direktør Stein Kinserdal på Sykehuset i Vestfold.

Da sykehuset ble miljøsertifisert, som landets første, var hun med på å dra lasset. Nå er hun pensjonist og har sittet som leder i Tjøme kommunes Hovedutvalg for plansaker, fram til  hun i  juni ble med i det felles utvalget for Nøtterøy og Tjøme.

GRØNNE HJERTER: Inngangpartiet hjemme hos Randi Fjellberg er rammet inn av pipeholurtens grønne hjerter.

GRØNNE HJERTER: Inngangpartiet hjemme hos Randi Fjellberg er rammet inn av pipeholurtens grønne hjerter. Foto:

Miljøpartiet De Grønne vil videreføre kravet om at folk som kjøper hus på Tjøme, må bo der. Også etter de to årene boplikten er fredet i Færder kommune. Og de vil gjeninnføre boplikten på Veierland.

Partiet står alene på Tjøme og Nøtterøy om å ville innføre eiendomsskatt.

– Jeg kan ikke skjønne at vi har nok midler til å gjennomføre alt befolkningen, administrasjonen og politikerne på øya vil gjennomføre, uten eiendomsskatt. Begge kommunene har ganske høy lånegjeld, sier hun.

Fjellberg synes hytteeierne må dra sin del av utgiftslasset på øyene.

– Det er like mange hytter som boliger på Tjøme. Hver hytte koster kommunen 2600 kroner, det betyr at hver av oss som bor her bidrar til hver «vår» hytte. Det hender jeg sier på spøk at hvis vi ikke kan få eiendomsskatt her, kanskje vi kan få en fadderordning slik at jeg kan besøke den hytta jeg bistår, sier Fjellberg.

MDG ser for seg eiendomsskatt på to promille, med et bunnfradrag på to millioner.

– Da vil snittet ligge på rundt 2000 kroner, skatten skal gjelde enten du har bolig eller hytte i Færder kommune. Tjøme har dessuten brukt rundt 600 000 kroner på omsorgstjenester for folk som ferierer her, og som har krav på det fordi de får det i kommunen de har bostedsadresse.

LES OGSÅ:  Bjørn Kristian Svendsrud (Frp): –  Vi skal vise innvandrere respekt. Den beste måten å vise dem respekt på, er å stille krav til dem

Rydder på dugnad

Fjellberg vil gjerne holde sin vernende hånd over alt som vokser i den norske naturen. Bortsett fra utvalgte planter, dyr og insekter. Tidligere i år ryddet hun området ved Kjærebekken på Tjøme for kjempespringfrø. Den vakre rosa planten vil hun ikke ha på øya si, i likhet med brunsnegler, stillehavsøstersen og andre arter som er svartelistet.

– Hadde det vært arter over oss, hadde vi også vært svartelista. Ingen ødelegger så mye som menneskene. Det er noe å tenke på, sier Fjellberg.

Da hun vokste opp i Molde, gikk hun på skole annenhver dag. Både på barneskolen og på gymnaset gikk hun sammen med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, men den grønne politikeren blomstret senere enn sin politisk gule klassekamerat.

Dialekten har hun beholdt.

I  ble litt sent politisk moden, som hun sier.

Randi Fjellberg har stått på fylkestingslista for Venstre i Oppland, og stemt KrF fordi hun synes kontantstøtten var viktig.

Natur, klima og miljø har hun vært opptatt av lenge.

– Vasker du brødposene?

– Ja. Jeg holdt på å si selvfølgelig. Og jeg kjøper kun økologiske matvarer og forsøker å lage mest mulig kortreist mat.

Potetene plukker hun selv, en ukes forbruk av gangen, som hun henter hos en lokal bonde hun har avtale med.

– Du har en miljøsynd?

– Ja, jeg har tatt fly i år.

I 2011 hadde jeg kjøpestopp, klesbudsjettet er ifølge Fjellberg lavt, likevel var det langt fra tomt da hun hadde opptelling i klesskapet for et halvt år  siden.

– Da fant jeg ut at jeg har atten dressjakker, fjorten skjørt og førti skjerf.

– Så du har noe å ha på deg?

– Ja, hahaha, jeg har faktisk det. Men klesskapet mitt er nok en miljøsynd.

LES OGSÅ: Lars Egeland (SV): – Da det nærmet seg jul og lønna skulle utbetales, var det nesten ikke en krone igjen. Alle penga var gått til bot.

Tapte kampen om kunstgresset

I vår var hun skuffet over politikerne hun sitter sammen med i kommunestyret.

Den slitte kunstgressbanen på Ormelet skulle pusses opp med nytt dekke. Fjellberg foreslo at kommunen skulle bevilge midler av fjorårets overskudd, til å finne et annet fyll enn de svarte små gummikulene,  som er produsert av resirkulerte bildekk.

– Det var en lang debatt. Vi var bare fem som stemte for, de andre var så opptatt av at det skulle gå så fort. De så ikke det negative i at vi legger spesialavfall på lekeområder for barna våre. Avrenningen fra Ormelet-banen går rett ned i Røssesund, fisken der er sikkert full av granulater. Jeg fatter det ikke, jeg er kjempeskuffet, sier hun.

På fritiden synger Fjellberg i pensjonistkor, strikker oppvaskkluter og gulvkluter. Hun er med i to lesegrupper og er spesielt glad i lyrikk.

I sitt politiske virke på Tjøme er hun stolt av å ha tatt tak i Kommuneplanens samfunnsdel. Kommuneplanens samfunnsplan var fra 1998. Hun har sittet som leder av hovedutvalg for plansaker, og er nå i mål med oppussingen av samfunnsdelen før den skal bygges sammen med Nøtterøys.

– Det er blitt en aldeles nydelig plan, veldig tydelig. Den er systematisert, slik vil vi ha det og sånn gjør vi det på Tjøme. Færders plan er lagt opp etter samme mal, det er jeg så fornøyd med.

LES OGSÅ: Se, en Frp-politiker som ikke har vært på harrytur på seks år!

– Hva er det mest luksuriøse du eier?

– Kan jeg svare det mest luksuriøse jeg har gjort i det siste? Jeg betalte ikke selv, men kunne godt å ha gjort det. Jeg var på Maemo-restauranten i Oslo og spiste 20 retter. Det var 70-årsgaven fra min sønn. Jeg eier forresten en Sonja-cape.

–Sonja-cape?

– Ja, den type cape, som dronning Sonja bruker, som er  kantet med  reveskinn.

– Reveskinn?

– Jeg kjøpte den for atten år siden, men jeg har ikke brukt den så mye. Den er veldig vakker, men litt for luksuriøs, og jeg kan jo ikke vise meg i reveskinn.

– Hva er det viktigste for å folk til å trives i Færder?

– Vi må få til gode boprosjekter som ikke skal koste altfor mange millioner, slik at vi får inn flere unge til kommunen. Det er viktig med sosiale arenaer, og folk må også tørre å ta initiativ selv.

– Hva bekymrer deg?

– At de politiske løftene som gis, er så individorientert. Vi snakker hele tiden om å stadig mer. Vi skal ha mer igjen av egen inntekt, maten skal ikke koste noe, bilen skal være billig. Og bilen er blitt så viktig. Vi må være villige til å endre atferd slik at vi ikke kommer dit at vi ikke lenger har livsgrunnlag for vår egen art. Det raseriet enkelte viser overfor oss som proklamerer forandring i atferden vår, det overrasker og skuffer meg.

BILFRITT: Etter at bilen forlot gårdsplassen for sju år siden, er grusen byttet ut med gress.

BILFRITT: Etter at bilen forlot gårdsplassen for sju år siden, er grusen byttet ut med gress. Foto:

LES OGSÅ: Når Krf-Anders kjeder seg, spiller han spill der han stikker av fra politiet. Men én gang ble han tatt på ekte

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.