Nå slutter sognepresten på Tjøme og Hvasser - dette skal han gjøre nå

VEMODIG Å GI SEG: Her i Tjøme kirke har Jan Brastein om ikke lenge hatt sin siste gudstjeneste. Nå går turen videre til Skien som sykehusprest.

VEMODIG Å GI SEG: Her i Tjøme kirke har Jan Brastein om ikke lenge hatt sin siste gudstjeneste. Nå går turen videre til Skien som sykehusprest. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter nesten fem år som sogneprest på Tjøme og Hvasser står nye utfordringer for tur.

DEL

Jan Brastein begynte som sogneprest på Tjøme og Hvasser i 2015. Han synes det er vemodig å avslutte kapittelet her, ettersom han trives godt i jobben som sogneprest.

– Det blir trist å reise herfra, sier Brastein.

Som prest i Den norske kirke er det stor variasjon i arbeidet.

– Jeg frykter at jeg vil savne en variert hverdag, slik jeg er vant med i dag.

Brastein har jobbet og bodd ulike steder og hatt ulike stillinger, der iblant sjømannskirken på Tenerife og som sykehusprest på Radiumhospitalet. Han vet dermed hva han går til når han trer inn som sykehusprest før vinteren kommer.

LES OGSÅ: Fra Vancouver til Hvasser

Gode relasjoner

– Etter å ha blitt kjent med befolkningen er det trist og kjennes nesten litt feil å slutte som prest her. Jeg kommer til å savne menneskene, både staben og menigheten, sier Brastein.

Og nettopp menneskene påpeker han som det beste med jobben.

Brastein kan fortelle at på Tjøme og Hvasser er det rundt hundre frivillige i kirken.

– Det er et høyt tall i forhold til størrelsen på menigheten, sier han.

Og han synes menighetslivet på øyene er bra med mange trofaste medlemmer.

– Her får befolkningen og kirken til mye fint. Gjennom mange år er det bygget gode relasjoner mellom kirken og de som bor her.

LES OGSÅ: Biskopens jul i et nytt hjem

Nye utfordringer

Samtidig som det er trist å gi slipp på alt det fine som sogneprest i Færder, gleder han seg til å ta fatt på nye arbeidsoppgaver som sykehusprest på fylkessykehuset i Telemark, som ligger i Skien.

– En av de store forskjellene vil være at som sogneprest kommer befolkningen til kirken for å høre på hva man har å si og man kan snakke mer frimodig, men som sykehusprest kommer jeg dit mennesker i sorg og kriser er. Dette er pasienter og pårørende i sårbare situasjoner, som gjør at man bør trå mer varsomt, sier Brastein.

– Men det er også en av tingene jeg setter pris på i en jobb som sykehusprest – at jeg kan sitte ned og snakke med enkeltpersoner og veilede dem gjennom vanskelige tider.

Andre aspekter

I den kommende jobben vil han ta del i noe som heter klinisk-etisk-komité, som tar for seg og vurderer etiske dilemmaer som kan dukke opp på et sykehus. Det blir en annen måte å jobbe på for Brastein, men han gleder seg til nye utfordringer.

– Jeg skal være fokusert på én ting, og det er å være prest for mennesker i krise.

Før han takker for seg i stillingen som sogneprest i slutten av måneden, vil han poengtere at han har hatt en veldig fin tid på Tjøme og Hvasser, mye grunnet at befolkningen har tatt han godt imot, men også at staben har vist seg å samarbeide godt.

– Staben er sammensveisa og det bidrar også til at vi kan gi hverandre råd og dele synspunkter på tvers av stillinger og ansvarsområder.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.