Gå til sidens hovedinnhold

Russen fikk svimlende fakta

Artikkelen er over 6 år gammel

Etter å ha prøvd både promillebriller og opplevelsen av å snurre rundt med bil, var Anna Emilie Walaas (18) sikker på én ting: Hun skal ikke sitte på med en full sjåfør i russetida.

(Sandefjords Blad)

– Det var veldig spesielt. Alt ble rotete og forskjøvet. Jeg føler meg svimmel ennå, sier Walaas idet hun tar av seg promillebrillene og gir dem videre til nestemann i køen.
 

Enkle oppgaver som å sette seg på en stol og sparke en ball i mål ble vanskelige med et syn tilsvarende 1,7 i promille. Flere av elevene fikk også en vek­­ker da de kjente på kreftene i en bil som snurrer rundt og havner på taket.
 

– Jeg tror absolutt jeg vil ta med meg noe av det jeg lærer i dag inn i russetida. Det er både interessant og spennende å få kjent ordentlig på dette. Jeg kommer i hvert fall ikke til å sitte på med en fyllekjører, sier russejenta på Sandefjord videregående skole (SVGS).

Utsatt aldersgruppe

Hun og de andre tredjeklassingene, som står på terskelen til russetida, fikk flere gode råd med seg på veien. Fredag var det trafikk- og helsedag i regi av Trygg Trafikk.

På timeplanen sto temaer som fyllekjøring og bildrap, hva man gjør når ulykken er et faktum, konsekvenser av lovbrudd og identitet.
 

– Det er utrolige viktige temaer å snakke om med denne aldersgruppa som er spesielt utsatt. Målet vårt er at ingen russ fra Sandefjord skal være involvert i ulykker, sier distriktssjef i Trygg Trafikk, Mette Magnussen.

Forholdsregler

Det har det heller ikke vært de siste årene, og det tror hun er mye er takket være dager som dette.
 

– Det får ungdommene til å tenke gjennom handlingene én ekstra gang, sier hun.
 

Ifølge Magnussen kan små, men bevisste valg redusere risikoen for å havne i alvorlige ulykker betraktelig.
 

– Om man kjører rusfritt, ikke setter seg i en bil med ruset sjåfør, bruker bilbelte og kjører etter forholdene, er sjansene for å bli skadet i trafikken veldig små, sier hun.

Kommentarer til denne saken