Valgkvelden oppsummert så langt: Ligger an til supervalg for Sp og MDG

JUBLER: MDG-gjengen fra venstre: Tor Birkeland, Kjell Anders Brodal, Randi Hagen Fjellberg, Reidar Gotteberg, Siri Smith-Meyer Jonassen.

JUBLER: MDG-gjengen fra venstre: Tor Birkeland, Kjell Anders Brodal, Randi Hagen Fjellberg, Reidar Gotteberg, Siri Smith-Meyer Jonassen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Når forhåndsstemmene er talt opp, tyder mye på at dette blir de grønnes store kveld.

DEL

(Tønsbergs Blad) Senterpartiet og MDG gjør det meget bra både i Færder, Tønsberg og i det nye fylket. Både i Færder og Tønsberg er det også mye som tyder på at det blir skifte i ordførerparti.

Tønsberg

Resultatene etter forhåndsstemmene i Tønsberg viser at Ap, MDG, SV og Sp har flertall - hvis de da vil samarbeide. Det er langt fra sikkert, men det er mye som tyder på det. Det kan du lese om her. Dette er altså kun hvis det blir slik forhåndsstemmene viser. MDG har sagt at de ikke vil samarbeide med Frp, men det kan godt hende de vil samarbeide med Høyre. Dog kan brusaken bli en utfordring her - blant annet.

Høyre må ha med seg Frp, Sp, Venstre og Krf - for å få flertall. De vil da få det med knappest mulig margin: 25 mandater.

En ren sentrumsvariant vil ikke være mulig uten støtte fra Høyre.

Prosenttallene for Tønsberg etter at forhåndsstemmene er talt opp er slik: Ap (27,4) er størst, så Høyre (24,5) så MDG (!) (9,8) , så Sp (9,8) og helt nede på femteplass er Fremskrittspartiet (8,8), så SV (7,3) , Krf (3,8), Rødt (3,8) , Venstre (3,6)

Færder

I Færder får Senterpartiets Egil Fossum en nøkkelrolle, akkurat som Sps Steinar Solum får det i Tønsberg. Blir det slik som det ligger an til etter forhåndsstemmene, kan det blir Sp som bestemmer hvem som blir ordfører: Sp ligger an til å få inn fem mandater i Færder, viser resultatene etter forhåndsstemmene.

Også MDG gjør det bra med en oppslutning på over ti prosent av forhåndsstemmene. Dette er godt nytt for de rødgrønne, og kan bety at det blir ordførerskifte. Senterpartiet får hele 13 prosent. Høyre får 28,2 prosent, Ap 21,5 % og Felleslista 10,9 %, MDG får 10,7% , Frp 9,4, Venstre 2,8 %, KrF 2,5%.

Et regimeskifte i Færder kan for eksempel se slik ut: Ap, Sp, Felleslista og MDG vil få 22 mandater, og flertall. Riktignok med forbehold om at det går slik det ligger an til etter at kun forhåndsstemmene er talt opp.


Vestfold og Telemark

Senterpartiet får en oppslutning på 14,2 %, mens Ap blir største parti med 29,5 prosent og Høyre for 20,5 %. Fremskrittspartiet ligger an til og blir fjerde største parti med 8,9 %, MDG 7,2 %, SV 5,3 % og Rødt 4,6 %.

Ap, SV, Sp og MDG vil få flertall i det nye fylket, men kun med ett mandats margin om det blir slik forhåndsstemmene viser.


Artikkeltags