Gå til sidens hovedinnhold

Bjørn Kåre Sevik: – Det er helt meningsløst at Husøy ikke er en del av Færder

Artikkelen er over 4 år gammel

Hadde Husøy-folket protestert, som de gjorde på Vear, ville Bjørn Kåre Sevik (Frp) gladelig endret kommunegrensen. Men resten av Tønsberg ville han ikke ha.

(Tønsbergs Blad)

– For meg er det ideologien som er viktig, mest mulig frihet for enkeltmennesket og forsvar av eiendomsrett.

Bjørn Kåre Sevik (63) sitter under pergolaen på terrassen hjemme i Movik. Fra benken hagen, eller fra en av de mange sitteplassene på verandaen han har snekret, har han utsikt ned mot Vrengen. Og opp til rådmannen.

LES OGSÅ: Kommunens egen undersøkelse: – Ta vare på strandsonen og kulturarven på Nøtterøy

– Mest moro å være ordfører

Han er Færder Frps førstekandidat til det ekstraordinære kommunevalget for Nøtterøy og Tjøme mandag 11. september.

– Altfor mange melder seg inn i partier på grunn av enkeltsaker de er opptatt av, uten å ha ideologien i bunn, sier han.

Selv har han vært tro mot partiet helt fra han første gang besøkte en stemmeurne og ga Anders Lange sitt ja. I over tretti år har han jobbet for at Nøtterøy skal forbli en borgerlig kommune.

Sin politiske debut på øya hadde han som vararepresentant til kommunestyret i perioden 1983 til 1987.

Fra da av har han hatt fast plass i kommunestyret og formannskapet.

– Jeg har en kommunalpolitisk CV, som er flere A4-ark.

Sevik har vært innom alle hovedutvalgene. Han var leder av Hovedutvalg for helsevern og sosial omsorg i tolv år, og har sittet én periode som ordfører. Nå er han inne i sin sjette periode som varaordfører.

De siste ti årene har han vært involvert i samtlige byggeprosjekter, som leder av Hovedutvalg for miljøvern og kommunalteknikk (HMK).

LES OGSÅ: Store protester mot Teie-utbygging: – Vi vil ha stedstilpasning, ikke lekeplasser på taket

Har hatt mange diskusjoner om bryggeutvidelser

Etter 1965 har det vært søknadspliktig å bygge, endre eller gjennomgå vesentlig reparasjon av brygger i Norge.

– Jeg synes det er et hysteri mot folk som har lyst til å fikse og ordne og bygge på bryggene sine, jeg kan ikke skjønne at det kan være til skade for allmennheten. Det er i bryggesakene vi ser de store skillelinjene i hovedutvalget. Jeg skjønner ikke opposisjonens motiver. Det gjør det ikke vanskeligere for allmennheten å gå forbi selv om noen får et trinn ned, eller brygga går to meter lenger ut. Vi hjelper de familiene det gjelder, så godt vi kan. Og det er ikke bare folk med masse penger, det er også helt vanlige mennesker.

(saken fortsetter under bildet)

– Er det noe du er skuffet over at partiet ikke har fått til?

– Vestfjordforbindelsen, den får jeg fryktelig mye kjeft for. Vi har fremmet forslag om den i flere tiår. Vi har ikke fått hjelp av fylket, og nabokommunene. Nå har regjeringen bestemt i hvilken retning veien skal gå, så nå må vi forholde oss til de sju alternativene som foreligger. Skulle noe sprekke, av en eller annen grunn, får vi heller håpe vi kan få den tilbake inn igjen.

Når veien til fastlandet skal bygges vil han at den skal gå raskest mulig ut til E18, over Smørberg og Travbanen.

LES OGSÅ: Meningsmåling: Arbeiderpartiet leder an på Nøtterøy

Helt fra han startet på Torød skole, har han bodd i Movik. Huset han bor i nå, er skilt ut fra tomta der han vokste opp. Han eier halvparten av en brygge, men har for tiden ikke båt.

– Vi hadde en passbåt tidligere. Den var vi ute med hele året, men torsken er jo borte, sier Sevik.

Familien på fem hadde årlige teltturer på Ramsholmen, Trollholmen og Lindholmen.

– Men det er jeg ferdig med nå, altså. Vi lever flere liv i livet, pleier jeg å si. Småbarnslivet er passé, nå er jeg i bestefarsrollen og elsker den.

LES OGSÅ: Jørn Magdahl (Felleslista) advarer mot bagatellisering i Tjøme kommune: – Ingen «storm i et vannglass»

Ville ikke ha med Tønsberg, men skulle gjerne hatt Husøy på laget

Før Færder fikk vind i seilene, og stormen om kommunesammenslåingen hadde herjet ferdig, ville Sevik gjerne hatt enda en naboøy om bord i skuta. Men Tønsberg ville han ikke slå seg sammen med.

– Jeg mente absolutt at Husøy burde blitt en del av Færder, det er helt meningsløst at den ikke er det. Men det var aldri noe folkeopprør på Husøy sånn som det var på Vear, men skulle det dukke opp en anledning til å sette det på kartet igjen, så ønsker jeg meg det.

I vinter og vår har debatten rast om hva som er stedstilpasning, og hvordan Teie skal utvikles. I hovedutvalget for Miljøvern og kommunalteknikk har diskusjonene dreid seg om hvor det kan bygges og hvordan det kan bygges. Og om riving av hvalfangervillaer.

LES OGSÅ: Nå sier Tønsberg nei til nye boligtomter

– Skal vi få til en utvikling på Teie, må det lønne seg for dem som skal bygge. Hakkebakkeskogen er sikkert fin, men det er ikke mulig å få noen til å betale. Jeg mener ikke at vi ikke skal ta hensyn til historien og estetikk, men vi må tåle en tett og sterk utbygging på Teie.

– Må det rives?

– Vi må tåle at noe rives for å få en bedre utnyttelse. Det holder ikke å bare bygge i hager – og også dét er det protester mot. Skal det spares grøntarealer må vi tåle å bygge tettere i boligområdene.

– Det ligger i menneskets natur at vi liker ikke forandringer. Jeg er opptatt av at vi skal bygge for de unge i dag. De må få bygge i sin design, det som er deres ønske i sin tid, akkurat som vi har gjort tilbake i tid.

– Hvordan vil dere forholde dere til den kulturhistoriske DIVE-analysen?

– Det vil jeg ikke mene noe om før den foreligger.

Vil ha svømmehall på øya

Fremskrittspartiet har gått med på å frede bopliktspørsmålet ved dette valget.

– Det er helt meningsløst at samfunnet skal bestemme at du må bo i et hus hvis du eier det. Vi kommer ikke til å foreslå noe rett etter valget, men jeg har signalisert at vi ikke legger bort vår politikk for fremtiden. Vi ønsker å gå for opphevelse av boplikten ved neste valg.

– Og eiendomsskatt?

– Vi sier nei til eiendomsskatt, også for hytter. Over halvparten av den norske befolkningen har tilgang til hytte, det er veldig norsk. Jeg synes ikke vi skal gå inn å bruke det som et skatteobjekt. Det er en del av vårt liv og vår kultur.

Sevik skulle gjerne sett at øykommunen Færder fikk sin egen svømmehall på Borgheim, og det skulle vært mulig å handle hver dag hele året.

– Jeg fatter ikke hvorfor det må være søndagsstengte butikker i det hele tatt. Debatten har vært oppe i kommunen, Nøtterøy kommune har søkt Fylkesmannen og fått nei. Men skulle det komme et nytt initiativ fra en av butikkene, er vi positive, vi.

Sine seks første leveår tilbrakte Sevik på «Vente gård» i Grønndalen i Hemsedal. Småbruket, som den gang hadde arbeidshest og hundre sauer på sommerbeite, er i dag hytta på fjellet.

Der har han gårdsbruk med låve, gamlestue, hovedhus, stor eiendom og skog. Og han sørger for egenprodusert rakfisk til jul.

– Jeg liker å gå i fjellet, og jakte i skogen. Får jeg en liten fjellbekk og en markstang, da har jeg det veldig, veldig bra.

LES OGSÅ: – Folk har gjort seg altfor avhengige av bilen. Når godt voksne mennesker ikke lenger får lov å kjøre bil, blir det tragedie for dem

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.