Sondre Båtstrand (MDG) sier nei til gjenvalg

Sondre Båtstrand takker for seg ved endt bystyreperiode.

Sondre Båtstrand takker for seg ved endt bystyreperiode. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Bystyrets mest profilerte miljøpolitiker takker for seg etter inneværende periode.

DEL

(Bergensavisen) 15 år i lokalpolitikken, og åtte år i bystyret, er nok for Sondre Båtstrand (35), skriver BT lørdag. MDG-politikeren ønsker ikke å bli gjenvalgt i neste års kommunevalg.

Båtstrand har vært aktiv i Miljøpartiet De Grønne (MDG) siden han var 17 år. Da han var 20 år flyttet han fra Nøtterøy til Bergen, hvor han de tre siste lokalvalgene har vært partiets toppkandidat.

– Grunnen til at jeg ikke ønsker gjenvalg er sammensatt. Etter mange år med å fronte partiet har jeg lyst til å gjøre andre ting. Jeg tror ikke at det er sunt å være politiker hele livet, og det er bra å slippe andre til, sier Båtstrand til BA.

– Det har vært en ære å sitte i bystyret, men nå føler jeg meg ferdig, legger han til.

Ribbet bystyregruppe

Avgjørelsen ble tatt i september i fjor, og nominasjonskomiteen ble informert for en måneds tid siden.

– Jeg tenkte allerede i 2011 at jeg bare skulle gjennomføre en siste valgkamp, og så gi meg. Men så havnet jeg rett i bystyret, humrer Båtstrand, som har vært partiets gruppeleder siden da.

Etter det forrige valget i 2015 fikk MDG fire representanter i bystyret. I mars sjokkerte to av representantene, sammen med to vararepresentanter, med å melde overgang til SV på grunn av det de opplevde som ukultur i MDG.

– Beslutningen min om gjenvalg ble tatt lenge før dette kom opp, sier Båtstrand, som ikke går med planer om å bytte parti.

Overraskende lunsj-date

Han tror at han vil savne mest det å kunne stå på talerstolen og si hva han mener i saker som opprører ham. Samtidig vil han savne menneskene i bystyret i Bergen.

– Jeg tror at vi har en hyggeligere tone her enn i mange andre politiske forsamlinger, sier Båtstrand, og avslører noe som kanskje vil overraske mange:

– Jeg spiser ofte lunsj med Tor Woldseth og Frp-gjengen. Lunsjene våre er veldig fine.

Følte seg latterliggjort

Miljøkrigeren er spesielt stolt over å ha fått løftet frem saken om milliardoverskridelsene på kloakkrenseanleggene i kommunen, bruken av granulat på kunstgressbanene, og å ha bidratt til å løfte frem dyrevelferd.

– I begynnelsen følte jeg meg latterliggjort da jeg tok opp dyrevernssaker, men nå har holdningen blant de andre politikerne endret seg. Det har i det hele tatt vært en gledelig dreining mot at flere partier er blitt grønnere, mener Båtstrand.

Imidlertid har ikke alle saker gått som han ønsket.

– Saken om å ta vare på matjorden på Liland er kanskje den største nedturen. Det var også et stort nederlag at bybane over Bryggen ble vedtatt, sier Båtstrand.

Usikker fremtid

Utover å ha fokus på den resterende perioden i bystyret, har ikke 35-åringen noen videre planer.

– Det skal bli godt med mer fritid på kvelder og i helger. Jeg har startet opp et eget lite plateselskap, så det blir nok flere musikkprosjekter. Flere turer i naturen, istedenfor å bare snakke om den, håper jeg. Og kanskje mer klimaforskning, sier Båtstrand, som i 2015 tok doktorgrad i spørsmål relatert til klimapolitikk.

– Jeg har også alltid drømt om å bli journalist, men har ikke kunnet gjøre noe med det på grunn av politikken. Kanskje det kunne vært noe, funderer han.

Bergen forlater han uansett ikke.

– Jeg blir boende, det er helt sikkert. Her er det helt strålende. En av årsakene til at jeg aldri har ønsket å bli stortingspolitiker er at jeg ikke vil flytte, sier Båtstrand og avslutter:

– Nå får jeg mer tid til velforeningen i Vågsbunnen også. Det er meget mulig at dere hører mer fra meg etter at jeg er ferdig i Bystyret.

Artikkeltags