Kristian Rambjør fyller 70

Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

– Gjør rett for deg gutten min,formante mor da jeg dro hjemmefra som 15-åring.

DEL

Det er lenge siden søndagens syttiårsjubilant, Kristian Rambjør, reiste fra Frei på Nordmøre til hovedstaden for å gå i lære på Akers mek. Kontrakten sa at gutten skulle få ei krone og atten øre timen, stigende til 2,57 i åttende og siste halvår.
Takket være en solid innsats, i tillegg til å være på de rette stedene til rett tid, skulle Kristian bli en av Norges mest profilerte næringslivsledere. Og han mener han har gjort rett for seg.

Vitebegjærlig ung mann
Rambjør roser den bedriftsinterne opplæringen på Aker, som ga flinke ungdommer fra utkant-Norge utviklingsmuligheter.
– Vi ble tatt ut av verkstedet sju uker årlig for å lære teorifag, forteller han. Og legger til at han tok både realskole og gymnas om kvelden, etter å ha unnagjort åtte timers daglig arbeid på verkstedet, fra mandag til lørdag.
– Så var det lekser når jeg kom hjem til hybelen sent om kvelden. Det hendte jeg var så trøtt at jeg måtte sette beina i iskaldt vann. Men jeg likte å lære.
For å understreke akkurat dét, kan vi jo også nevne at den vitebegjærlige ungdommen gjennomførte 52 forskjellige brevkurs innenfor allverdens fagområder, før han fikk stipend for å ta en treårig skipsingeniørutdannelse i Bergen.

Må dra lasset sammen
Ganske fort ble det lederoppgaver på stadig høyere nivå innen Aker. – Jeg har ikke noe til overs for kelnermodellen som sier at dette ikke er mitt bord, humrer han og understreker betydningen av at alle må dra lasset sammen og dele på kompetansen.
Og selv om han er partimedlem i Høyre, har han ingen vanskeligheter med å rose sterke fagforeningsledere som Ragnar Kalheim og Torbjørn Berntsen. – Dem lærte jeg mye av på Aker.
Han slår fast at først når de tillitsvalgte er med i prosessen, får organisasjonen den nødvendige gjennomføringskraften.
Ifølge et intervju i SAS-bladet «Høyt og lavt» fra 1988, var Rambjør regnet som en myk leder som er glad i mennesker og tar ansvar for dem. – Jeg skal vise deg noe, smiler han og viser oss et brev fra Otto Grieg Tiedemand som hadde lest intervjuet. Konklusjonen til den tidligere Høyre-statsråden var at intervjuet hadde lyst opp i tilværelsen hans. Det var bare én ting som var feil, «at du er sjef for DnC og ikke statsminister».

Liten vits i å skylde på andre
Kristian Rambjør forteller om flere tunge omstillingsprosesser som toppleder, både i Aker-systemet, DnC og NSB. Han er stort sett fornøyd, ikke minst med at de ansatte ble tatt vare på. Men han minnes perioden som øverste leder i jernbanen som tung.
– De politiske vindene skifter, og det er vanskelig med en eier som ikke er enig med seg selv.
Dagens situasjon, der NSB skylder på at Jernbaneverket ikke holder orden på signalanleggene, og motsatt når det gjelder at det er for få togførere, har han lite sans for. – Det spiller liten rolle for publikum hvem som har skylda når det ikke går noe tog, understreker han.

Artikkeltags