Gå til sidens hovedinnhold

Kommunelegen ber alle ta vaksine

Artikkelen er over 13 år gammel

Barna ved Steinerskolen er de første nordmennene som har hatt meslinger i Norge på tre år.

Det viser tall fra Folkehelseinstituttet. Meslinger er en svært sjelden sykdom i Norge, og kan gi alvorlige ettersykdommer. På verdensbasis er meslinger den vanligste dødsårsaken av de barnesykdommene som kan forebygges med vaksinasjon.

Barna som ble smittet, var ikke vaksinert. Så langt har fire barn blitt syke.

Advarer mot å la være
Kommuneoverlege i Nøtterøy kommune, Tor Arne Martinsen, forteller at over nitti prosent i Norge vaksinerer seg. Han ser alvorlig på situasjonen.

– Ved hjelp av vaksiner har vi utryddet kopper, og meslinger er nesten utryddet i Europa. Jeg anbefaler alle å vaksinere seg, understreker Martinsen.

MMR-vaksinen beskytter mot meslinger, kikhoste og røde hunder, og i årene før barnevaksinasjonsprogrammet kom, ble det meldt om opptil 30.000 tilfeller med meslinger årlig. 20-30 fikk alvorlig hjernebetennelse og 5-10 døde årlig på grunn av ettervirkninger.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det sjelden utbrudd av meslinger. Ofte er det da i lokalmiljøer med uvaksinerte barn, gjerne med tilknytning til antroposofiske eller andre livssynmiljøer.

– Hvorfor er man tilbakeholden med vaksine her?

– Det lurer jeg også på, sier kommuneoverlegen, som understreker igjen at han anbefaler alle å vaksinere seg.

– Helt enkelt og greit, det er min anbefaling, sier han.

– Alvorlig
Torsdag og fredag vaksinerte personalet ved helsestasjonen på Nøtterøy 47 barn og to voksne med tilknytning til skolen.

– Vi håper at dette kan ta av for den andre mulige bølgen med syke. På grunn av lang inkubasjonstid vet vi ikke hvor mange som vil bli syke ennå, sier Martinsen.

Oppdages det utbrudd med meslinger, skal kommuneoverlegen varsles. Han i sin tur varsler fylkesmannen og Folkehelseinstituttet. Meldeplikten gjelder for hele Europa.

– At 500.000 mennesker dør årlig på grunn av meslinger her i verden, sier vel sitt om alvoret, understreker kommuneoverlegen.

Vurderer hver gang
Ingunn Thoen fra Vestskogen er en av foreldrene ved Steinerskolen som ikke har vaksinert datteren sin med MMR-vaksinen. Datteren har ikke blitt syk. Thoen er selv sykepleier, og er ingen prinsipiell motstander av vaksiner. Likevel mener hun at det bør brukes en mer individuell vurdering av hvilke vaksiner barnet skal ha, og når.

– Å få meslinger er i de aller fleste tilfeller ikke farlig, i hvert fall ikke i Norge. Jeg er også skeptisk til pakkeløsningene med flere vaksiner i én, og tror kroppen tåler mye bedre å få én og én vaksine, forteller hun. Et eksempel på dette er MMR-vaksinen, som også beskytter mot røde hunder.

– Røde hunder kan være farlig under et svangerskap. Ved en enkel blodprøve kan vi se om hun har hatt sykdommen, og om det er nødvendig å vaksinere seg. Slik evaluerer jeg fra gang til gang, sier Thoen videre.

– Hvor stor er sjansen?
Det er flere elementer Thoen trekker frem i sin vurdering av hvilke vaksiner som er nødvendige.

– Jeg tenker på hvor stor effekt medisinen har. Virker den godt mot det den skal? Hvis den har liten effekt, kan jeg la være. Hvilke skader kan vaksinen medføre på sikt, og hva er bivirkningene? Jeg tenker også gjennom hvor stor sjansen er for å få sykdommen det vaksineres mot. Som eksempel synes ikke jeg det er nødvendig å beskytte mot stivkrampe før barnet er ute og leker, og er utsatt for fare. Jeg tenker også på hvor farlig det er å få den sykdommen det vaksineres mot. Hvis jeg føler at jeg er utrygg, velger jeg vaksinering.

FAKTA OM MESLINGUTBRUDDET

  • Rudolf Steiner-skolen i Vestskogen har hatt utbrudd av meslinger.
  • Meslinger er så å si utryddet i Norge.
  • En grunn til utbruddet nå var at barna ikke var vaksinert.
  • Kommuneoverlege Tor Arne Martinsen advarer mot å la være å vaksinere seg.
  • Antroposofisk medisin ble grunnlagt av Rudolf Steiner. Det viktigste målet er å stimulere pasientens selvhelbredende prosesser.