Klare til innsats

Artikkelen er over 5 år gammel

Redningsselskapets redningsskøyter hjelper tusenvis av båtfolk hvert år.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Et av tre oppdrag om sommeren skjer i Oslofjorden. Med seks redningsskøyter på plass, er aldri hjelpen langt unna.

Sommeren er her, og halvparten av alle nordmenn er i fritidsbåt i løpet av sommermånedene mai, juni, juli og august. De aller fleste er dyktige sjøfolk som klarer seg selv, men selv de mest erfarne sjøfolk trenger også hjelp av redningsskøyta innimellom. Redningsskøytene i Nordland har desidert flest oppdrag i løpet av ett år, men om sommeren er det i sør folk trenger hjelp. Rundt 3000 personer fikk hjelp av redningsskøytene i Oslofjorden i fjor sommer.

Høy beredskap

I Oslofjorden er det seks redningsskøyter: RS «Horn Flyer» på Skjærhalden, Hvaler, RS «Sundt» i Moss, RS 152 (TBN) på Oscarsborg, RS «Uni Oslofjord» på Lysaker, RS «Simrad Færder» i Tønsberg og RS «Kjøpstad» i Stavern. RS «Stormbull» er på plass i Stavern fra første juni. Halvparten er bemannet med faste mannskaper, de andre med frivillige i Redningsselskapets sjøredningskorps.

– Det er aldri langt unna til nærmeste redningsskøyte i Oslofjorden. Redningsskøytene har en toppfart på over 30 knop, og beredskapen er veldig bra. Mannskapene våre er motiverte for å ta fatt på en travel sommer, sier operasjonsleder Jørn Arve Pedersen.

Maritime redningsmenn og dykkere

De fast bemannede redningsskøytene har dykker og maritim redningsmann om bord, og de frivillige har mange kurs i alt fra førstehjelp til skippersertifikat, hjertestarter-kurs osv. Om bord finnes oksygen, bårer, hjertestarter og annet medisinsk utstyr for førstehjelp.

Ett av tre oppdrag

Redningsskøytene i Oslofjorden hadde 1418 oppdrag fra mai til august i fjor. Til sammen i hele landet hadde redningsskøytene 4182 oppdrag i løpet av sommeren.

– At et av tre oppdrag skjer i Oslofjorden, er ingen stor overraskelse. En stor del av fritidsbåtene holder til i Oslofjorden, sier styrmann Werner Huse på redningsskøyta i Stavern.

–Folk trenger hjelp med alt fra motorstopp til grunnstøting. Det hender folk er tomme for drivstoff eller strøm, eller de har tette drivstoffiltre, ødelagt impeller eller slanger som er lekk, sier styrmann Huse.

Tre råd: Bruk vest, avpass fart og vær edru

–Dessverre er det mange som drikker alkohol og kjører båt samtidig, det fører fort til ulykker. Men det virker som folk er blitt litt flinkere til å bruke redningsvest, sier Huse som mener det viktigste på sjøen er å ha litt erfaring og tenke godt sjømannskap.

Redningsselskapets sommerbudskap er å bruke redningsvest, ikke kjøre for fort der det ikke passer seg og å være edru når du fører båt. Flere av fjorårets dødsulykker kunne vært unngått om disse rådene ble fulgt.

Artikkeltags