Gå til sidens hovedinnhold

Barnehagefotograf tilbyr å fjerne sår og kviser på bildene: – Beklagelig og uakseptabelt

Artikkelen er over 3 år gammel

– Skal vi virkelig uttrykke ovenfor de aller yngste ungene våre at utseendet deres må fikses på når vi tar bilder av dem, spør en rystet Tonje Brenna.

(Romerikes Blad)

Hun la ut et rasende Facebook-innlegg etter å ha mottatt et bestillingsark i forbindelse med den årlige fotograferingen i sønnens barnehage. Der spør Studio G Fotografene om foreldrene ønsker at de skal fjerne sår og kviser på portrettbildene av barna.

– Jeg tenkte med en gang at dette er et stort steg i en enda mer gal retning enn samfunnet allerede er på vei i, sier Brenna til Aftenposten.

I sin egen Facebook-status utdyper politikeren fra Jessheim misnøyen.

– I en verden av filter og redigerte og retusjerte og glansede og korrigerte bilder hadde det vært deilig med et minne om poden som faktisk er helt ekte. For en gangs skyld. I neste vending klør vi oss og huet og lurer på hvorfor kropps- og prestasjonspress gjør ungdommene våre deprimerte. Det skal ikke være sånn.

Sier opp avtalen

Les også

– Jeg var forbannet over at han døde på det som skulle være den lykkeligste dagen i mitt liv

 

– Dette er veldig beklagelig og uakseptabelt, sier Yngve Rønning, kommunaldirektør skole og barnehage i Ullensaker kommune til Aftenposten.

I en pressemelding onsdag formiddag går Ullensaker kommune ut og tar avstand fra retusjering av barnehagefoto.

– Ullensaker kommune har dessverre ikke kvalitetssikret skjema fra fotografen. Det er vi lei oss for. Dette er ikke en type holdninger Ullensakers kommunale barnehager stiller seg bak, sier Rønning.

De skriver videre at de nå sier opp avtalen med fotografen og vil se på hele ordningen med barnehage- og skolefoto i Ullensaker.

– Kritikken er forkastelig

Les også

Bolig sank 200.000 kroner i verdi: – Et hus fullt av skjeggkre er neppe attraktivt på markedet

 

Daglig lederi Studio G-fotografene, Gisle Lian Olsen, forstår lite av kritikken som nå kommer.

– Gud bedre, snakk om storm i et vannglass. Vi ville aldri tilbudt retusjering av et barnehagefoto på grunn av utseendet til barnet. Men tidligere har kunder reagert på at vi ikke har fjernet snørr, brødsmuler og mat mellom tennene, søvn og verk i øynene, sår på haken og pannen – slike ting. Hadde vi ikke gitt kunden denne valgfriheten, hadde vi ikke gjort jobben vår godt nok, sier Lian Olsen til Aftenposten.

Han påpeker videre at omtrent fire av fem kunder krysser av at de ønsker en slik form for retusjering.

– Kritikken mot oss er forkastelig. Vi snakker ikke om å endre på skaperverket her. Det er forskjell på en busemann og Botox, fastslår en forbannet Lian Olsen.

Til Aftenposten bekrefter daglig leder Terje Lie Olsen i Norges Fotografforbund, at slike kontrakter har vært vanlig de siste ti årene.

Kommentarer til denne saken