Gå til sidens hovedinnhold

Trygg trafikk om farlige hekker: – Her syndes det mye!

Artikkelen er over 4 år gammel

Både politi og Trygg Trafikk i Vestfold påpeker at mange hekker er langt høyere enn regelverket tillater. Det kan føre til alvorlige ulykker.

(Tønsbergs Blad)

Tirsdag morgen ble en syklist innlagt på sykehus etter kollisjon med bil i Stenmalen i Tønsberg. Ulykken skjedde på et uoversiktlig sted.

– Det er et utfordrende område med høye hekker og ikke lett for verken syklister eller bilister å se, fastslår politiets operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud.

Ifølge politiet, syklet syklisten på gang- og sykkelvei da ulykken skjedde. I slike tilfeller er det syklister som skal vike for biler som krysser gang- og sykkelstien.

– Hvis syklistene skal ha vern som kjøretøy, må de sykle i veibanen. Men det er det flere bilister som blir irriterte av, kommenterer Johnsrud.

Ikke høyere enn 50 centimeter

 

Han minner om at det er huseiers ansvar ved lov å holde styr på hekken. Dette utdyper distriktsleder Mette Magnussen i Trygg Trafikk Vestfold slik:

– Eier eller disponerer du en eiendom med utkjørsel til gang- og sykkelvei, har du ansvaret for å hindre ulykker ved å sørge for fri sikt ved din avkjørsel. Er hekken eller gjerdet over 50 centimeter høyt, du gjøre noe med dette, understreker Magnussen.

Som eksempel trekker hun fram et boligområde med 30-sone.

– Da skal du kunne stå inne i innkjørselen og ha fri sikt 20 meter i begge retninger. Her syndes det mye! Det er veldig vanlig både hos privatpersoner og på eiendom for øvrig, sier Magnussen.

 

Hun vet at når bladverket i disse dager skyter, vil det bli mange farlige og uoversiktlige avkjørsler rundt om i Tønsberg-distriktet.

– Det skaper farlige situasjoner hele tiden, fastslår hun.

LES OGSÅ: Anne Marit dyrker grønnsaker i kommode og koffert

I full tråkk

Nedover Stenmalveien mot Eik sykler en 76 år gammel kvinne i solskinnet og tar seg tid til å stanse for et par spørsmål på fortauet.

– Jeg skal være ærlig å si at jeg bremset ikke opp før det krysset. Jeg syklet som søren. Det gjør nok de fleste, sier Tønsberg-kvinnen og ler.

Kommunene har et ansvar for å følge opp hekker som skaper farlige situasjoner både på private og offentlige eiendommer.

Selv om jeg vet det har vært gjort et godt stykke arbeid fra kommunens side på dette området, så er det mye som gjenstår. Ikke minst på kommunens egne arenaer, sier Magnussen.

LES OGSÅ: Forstår naboenes frykt etter hekkbranner (+)

Klassiske feil

For å slippe å beskjære hekken kraftig, er det lurt å planlegge godt. Magnussen forteller at hekkene som regel holder seg innenfor loven den dagen de blir plantet. Deretter går det galt.

– De små hekkplantene vokser seg fort til skikkelige trafikkfeller, sier hun.

Og eksemplene er mange. Magnussen ramser opp steder med hekker som skaper trafikkfarlige situasjoner flere steder på Kilen, i Sandeåsen og Tolvsrød i Tønsberg.

– Jeg kan bare fortsette. Det er et kjempeproblem, sier hun.

Regler for hekk reguleres blant annet av veglovens § 31 og § 43.

Kommentarer til denne saken