- Gir fuglene vinger

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Gunstein Draugedalen har funnet seg godt til rette i Bukkholmveien. Der kan telemarkingen følge med på småbåttrafikken på travle sommerdager – og kose seg med stillheten nå som sommergjestene er borte. (Foto: Tom Brodin)

DEL

– Innimellom drar jeg opp teltpålene og flytter meg videre.

Det sier Gunstein Draugedalen som for et års tid siden tok med kona og slo opp teltet sitt i Bukkholmveien på Tjøme. Nåja, fullt så galt var det vel ikke, men de har hatt mye arbeid med å sette i stand det gamle huset og den tre og et halvt mål store hagen i strandkanten.

Glad for boplikten

Det rotnorske telemarksnavnet er velkjent for ønskekonsertens lyttere, og den kjente salmesangeren er sjeleglad for at boplikten fortsatt gjelder på Tjøme.

– Uten boplikt hadde vi ikke hatt en mulighet til å kunne skaffe oss en slik perle, sier han.

– Kona mi, Inger, har gode sommerminner på Tjøme helt fra barndommen av, og det var hun som kom over dette stedet da hun søkte på nettet for et par år siden. Da var det altfor dyrt for oss, men da det fortsatt var til salgs et år etterpå, og til en adskillig mer overkommelig pris, slo vi til. Dette har vi ikke angret på, sier Draugedalen.

Sjelesorg

De flyttet fra et hektisk liv i Grimstad, der han drev begravelsesbyrå i femten år.

– Det var en givende jobb, der jeg kom tett innpå folk, men det ble slitsomt i lengden ikke å vite hvor lang natta ville bli, sier han ettertenksomt, og forteller at det ble mye sjelesorg i forbindelse med jobben.

– Det var ofte slik at jeg møtte de pårørende før de møtte presten, så da var det ikke unaturlig at det kunne bli noen grunnleggende samtaler om liv og død.

Gunstein fikk kristendommen inn med morsmelka hjemme i Kviteseid, og med utdanning innen klassisk sang med debut i universitetets aula i 1971, ble det naturlig å la salmer inngå som en viktig del av repertoaret.

På 70-tallet startet han også med å sette toner til salmer og andre dikt.

– Det var den kjente dikteren Trygve Bjerkrheim som fikk meg på sporet, og det var veldig hyggelig når han sa at «du gjev fuglane mine vengjer», i og med at jeg satte melodier til noen av sangene hans.

Og det er blitt mange fugler som har fått vinger siden den gangen, blant annet flere dikt av Knut Hamsun.

Opptatt av Alf Larsen

– Vi bodde like ved Hamsuns Nørholm, så før vi flyttet fra Grimstad, ga jeg ut CD-en «Om hundrede år er alting glemt», noe som i Hamsuns tilfelle ikke er sant, sier han, og legger til at han i høst ga ut en CD med salmer. Den heter «Djupe spor».

Nå har han begynt å arbeide med diktene til Alf Larsen, tjømling som han har blitt. – Diktene hans er naturlyrikk på høyt nivå, mener Draugedalen.

Og siden han er blitt tjømling, valgte han å glede kirkegjengerne med «O helga natt» julaften.

– Det blir ikke jul for de fire voksne ungene mine uten at far synger den i kirken, smiler han.

Artikkeltags