Dirhue åpnet for alle

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Det er neppe mange som er klar over det, men det store Dirhue-området på Tjøme er åpnet for allmennheten.

DEL

Det skjedde ved en kongelig resolusjon i Statsråd tidligere i sommer. Da ble det gitt en forskrift om vern av Rød - Dirhue landskapsvernområde til erstatning for de gamle forskriftene for Dirhue og Øvre Rød fra henholdsvis 1968 og 1974.

Nye regler til glede for folk flest

Verneplanen omfatter et kjempeområde på 632 mål landareal og 136 mål i sjøen, og den store forskjellen fra tidligere er at folk flest kan ferdes der omtrent som etter friluftsloven.

Tidligere var det meste forbudt på Dirhue. Ikke kunne du slå opp telt der, ikke bade, og heller ikke kaste etter torsken med slukstanga. Faktisk var det ikke tillatt med opphold der i det hele tatt.

Men det var et lite unntak for spaserturer gjennom området. Vel og merke hvis de spaserende ikke stoppet og tok seg en pust i bakken, hvis vi skal tolke de gamle reglene bokstavelig.

For Øvre Rød gjaldt omtrent det samme.

Også de nye reglene har som hensikt å verne den sårbare naturen, og vi bringer her det mest sentrale fra ferdselsreglene, hvor det viktigste er at ferdselen skal skje varsomt og ta hensyn til vegetasjon, dyreliv og kulturminner.

Videre er bålbrenning totalforbudt i store deler av området, og bruk av sykkel og hest skal bare foregå på veiene.

Kronglete men naturskjønt terreng

Da vi var der sist helg, trengte vi ikke ta alle fingrene til hjelp for å telle brukerne av området, så her er det mulig å finne seg perler der en kan få nyte sommeren i fred og ro.

I forhold til den forholdsvis lange kystlinjen, er det slett ikke mange steder det går an å bade – til det er mange steder for bratt, og det er tildels kronglete å gå langs sjøen. Bratte fjell setter også en stopper for ferdselen mange steder, men naturskjønnheten vil sikkert likevel lokke mange til å oppsøke de fineste perlene.

Noe alle bør merke seg, er at det ikke finnes parkeringsplasser, så her må de naturglade ta sykkelen eller apostlenes hester fatt, i alle fall fra Tjøme sentrum.

Det er et kvarters tid å gå fra kirken, langs den sydvestre delen av Barkevikveien, før du vil støte på en sti som fører inn i terrenget mot vest. Så er det bare å gå på oppdagelsestur langs det lille stinettet som er der fra før. God tur.

Artikkeltags