Gå til sidens hovedinnhold

Det advares mot påskesola

Artikkelen er over 11 år gammel

Snart kommer påska, og da håper vi jo på sol fra skyfri himmel.

Og i den forbindelse minnes det om at også barna må beskyttes mot påskesola. For før tolv år, er øynene fremdeles ikke ferdigutviklet. Derfor minnes det om at også barna skal ha solbriller som beskytter mot UV-stråling.

– Det slippes mer stråling fra UV-lys igjennom et barns øye i forhold til et voksent øye, og nettopp derfor er det veldig viktig å beskytte barns øyne så godt som mulig, sier optiker og fagsjef Jesper Jeppesen i Synsam Norge.

Men ikke alle foreldre er like flinke når de velger solbriller til de minste.

– Ofte kjøper foreldre dyre og flotte briller til seg selv, men er ikke så nøye med barna. Det er flere ting man må tenke på når man plukker briller til barna. Blant annet er det viktig å tenke på at solbriller til barn skal være behagelige og at de må sitte godt på. Solbrillene bør også dekke godt slik at de ikke slipper inn UV-stråling på sidene, forteller Jeppesen.

Selv om solbriller ofte handler like mye om mote som solskjerming, er det ekstra viktig å tenke på solbrillene som beskyttelse i påskesola. Husk at UV-strålingen er spesielt sterk i fjellet på denne årstiden. Mye av strålene reflekteres fra snøen. Og la deg ikke lure av overskyet vær. UV-strålene trenger gjennom skyene, og strålingen er særlig sterk hvis det har falt nysnø.

Alle solbriller som selges i Norge, skal være merket med UV 400, noe som garanterer at de beskytter mot UV-stråler. Dersom brillene ikke har dette merket, er det ikke lov til å selge dem i Norge.